Nalazite se
Članak
Objavljeno: 13.10.2020. 13:34

Sveučilište Cambridge 

VIDEO: Proizvodnja goriva iz zraka i vode pomoću Sunca

Znanstvenici Cambridgea učinili još jedan korak ka učinkovitoj umjetnoj fotosintezi.

VIDEO: Proizvodnja goriva iz zraka i vode pomoću Sunca

Dr. Qian Wang s takozvanim "listom fotokatalizatora" koji omogućuje umjetnu fotosintezu. Photo Credit: Sveučilište Cambridge.

Korištenje sunčevih zraka u dobivanju energije danas je uobičajena stvar, no znanstvenici Sveučilišta Cambridge kažu da nije previše učinkovito, jer se na taj način može proizvoditi samo struja i to uz prilično nisku stopu iskorištenosti do 25%, a ne tekuće gorivo koje se može jednostavno i dugo pohranjivati.

Za razliku od dobivanja energije pomoću sunčevih ćelija, biljke koriste fotosintezu, odličan mehanizam za dobivanje ugljikohidrata koji su im potrebni za rast, korištenjem sunčevog svjetla za konvertiranje vode i ugljičnog dioksida.

Dr. Erwin Reisner, dr. Qian Wang i njihovi kolege na Sveučilištu Cambridge, već nekoliko godina rade na razvoju umjetne fotosinteze, koja će jednog dana omogućiti sličnu stvar, proizvodnju goriva iz ugljičnog dioksida i vode korištenjem sunčevog svjetla kao jedinog izvora energije za taj proces, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Njihova zadnja inovacija o kojoj su objavili znanstveni rad u časopisu Nature Energy je samostojeći uređaj koji konvertira sunčevo svjetlo, ugljični dioksid i vodu u ugljično neutralno gorivo bez potrebe za dodatnim izvorom energije i dodatnih komponenti.

Taj uređaj se temelji na naprednoj tehnologiji umjetnog lista koji pretvara sunčevu svjetlost, ugljični dioksid i vodu u kisik i mravlju kiselinu, gorivo koje se može skladištiti, izravno upotrijebiti ili pretvoriti u vodik.

Znanstvenici kažu da bi se taj uređaj mogao koristiti na energetskim farmama nalik na solarne farme, gdje bi proizvodio čisto gorivo korištenjem sunčevog svjetla i vode, čime bi se osim dobivanja novog energenta doprinijelo i na pomoći u rješavanju problema s uklanjanjem stakleničkog plina CO2 iz prirode, bez stvaranja dodatnih nusprodukata.

Uređaj za umjetnu fotosintezu

Novi uređaj koristi fotokatalizatore ugrađene u list kako bi proizveo takozvani list fotokatalizatora. Listovi se sastoje od poluvodičkih prahova, koji se mogu pripremiti lako i isplativo u velikim količinama.

Postojeća testna jedinica je veličine od samo 20 cm2, no znanstvenici kažu da bi se mogla jednostavno skalirati na više kvadratnih metara. Pored toga, mravlja kiselina se može akumulirati u otopini i kemijski pretvoriti u različite vrste goriva.

Znanstvenici sada rade na daljoj optimizaciji sustava i poboljšanju učinkovitosti te istražuju druge katalizatore za uređaj kako bi dobili različita „solarna goriva“.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->