Nalazite se
Članak
Objavljeno: 11.10.2020. 11:03

Squidbot 

VIDEO: Robot hobotnica za novu vrstu propulzije

Robot se kreće na taj način da usisava vodu i potom stvara mlaz iza sebe pri čemu mijenja oblik.

VIDEO: Robot hobotnica za novu vrstu propulzije

Znanstvenici Sveučilišta California u San Diegu razvili su mekanog robota vodeći se uzorom iz prirode, hobotnicom. Za razliku od drugih mekanih podvodnih robota, njihov Squidbot se ne kreće korištenjem propelera, već usisava vodu i napuni svoje elastično tijelo, a potom je istiskuje, pri čemu se stvara mlaz koji mu omogućuje propulziju.

Robot unutar tijela posjeduje vlastiti izvor energije, a može nositi i senzorsku opremu poput kamere za podvodna istraživanja.

Znanstvenici su o ovom jedinstvenom mekanom robotu izdali rad u časopisu Bioinspiration and Biomimetics, a za njegovu izradu su se koristili većinom mekanim materijalima poput akrilnog polimera, uz nekoliko 3D printanih i laserom izrezanih dijelova.

Istraživački tim koji uključuje robotičare i stručnjake za računalne simulacije, proizveo je mekanog robota koji se može kretati brže od drugih mekanih robota, a njime se može i upravljati u svim željenim smjerovima pomicanjem mlaznice koja ispušta vodu, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Nakon testiranja u laboratoriju, znanstvenici su robota isprobali u UC San Diego Birch akvariju, gdje se bez problema kretao među životinjskim svijetom i roniocima.

Mada je osnovna ideja u razvoju ovog robota bila da služi za istraživanje podmorja, znanstvenici vjeruju da bi se njegov jedinstveni način kretanja mogao koristiti i za druge potrebe jer donosi jednu potpuno novu vrstu propulzije.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->