Nalazite se
  • Sci Tech
  • Znanost
  • VIDEO: Prvi suprovodljiv materijal na sobnoj temperaturi
Članak
Objavljeno: 15.10.2020. 15:30

University of Rochester 

VIDEO: Prvi suprovodljiv materijal na sobnoj temperaturi

Znanstvenici otkrili prvi materijal koji iskazuje svojstva supravodljivosti na sobnoj temperaturi.

VIDEO: Prvi suprovodljiv materijal na sobnoj temperaturi

Supravodljivost je stanje pojedinih tvari koje se na niskim temperaturama očituje u nestanku njihova električnoga otpora, prolasku električne struje kroz tanku izolatorsku barijeru unutar njih bez električnoga otpora i lebdenju magneta iznad njihove površine. Tipično nastaje u nekim materijalima na jako niskim temperaturama, nižim od -140 °C.

Obzirom da nestanak električnog otpora u supravodljivom materijalu omogućuje protok električne struje sa savršenom učinkovitošću, to znači da nema nikakvog gubitka energije. U današnje doba jako puno energije koju generiramo gubi se kroz otpadnu toplinu, pa bi otkriće supravodiča koji radi na sobnoj temperaturi mogao revolucionizirati energetiku i elektroniku te naći primjenu na mnogim drugim područjima i potpuno promijeniti svijet u kojem živimo.

Dr. Ranga Dias i njegovi kolege znanstvenici sa Sveučilišta u Rochesteru otkrili su supravodljivost u spoju ugljičnog sumpor-hidrida na temperaturi od 15 °C, pa kažu da je ovo prvi materijal koji omogućuje supravodljivost na sobnoj temperaturi, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Jedini problem s tim materijalom je što se supravodljivost postiže uz ekstermno visok tlak postignut takozvanim "dijamantnim nakovnjem", od 267.000 Megapascala, koji je, kako kažu, oko milijun puta veći u odnosu na tlak u automobilskoj gumi.

Stoga Diasov tim ima sljedeći cilj u pronalasku načina kako kreirati supravodljivost na sobnoj temperaturi na nižim tlakovima, kako bi se mogla iskoristiti za praktične namjene, koje uključuju pogon za levitirajuće Maglev vlakove.

"S ovom tehnologijom doveli bismo društvo u supravodljivo društvo u kojem više nikada nećete trebati stvari poput baterija", izjavio je Ashkan Salamat, koautor znanstvenog rada objavljenog u časopisu Nature.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->