Nalazite se
Članak
Objavljeno: 28.04.2017. 11:31

IRB 

Ruđerovke u ispitivanju površinskog sloja mora

Hrvatske znanstvenice sudjelovale su u ispitivanju ekstremno osjetljivog površinskog mikrosloja mora u Sjevernom moru.

Ruđerovke u ispitivanju površinskog sloja mora

Photo Credit: Hamizah Mustaffa

Nedavno se u Njemačkoj okupio međunarodni tim znanstvenika kako bi po prvi put proveo ispitivanje ekstremno osjetljivog površinskog mikrosloja mora u noćnom periodu. U eksperimentu su na poziv njemačkih organizatora sudjelovale i znanstvenice IRB-a dr. Blaženka Gašparović i dr. Sanja Frka Milosavljević iz Laboratorija za biogeokemiju mora i atmosfere, Zavoda za istraživanje mora i okoliša.

Površinski mikrosloj mora predstavlja jednu od najvećih prirodnih granica faza na Zemlji. Kao međufazno područje, ono je od ključnog značaja u svim procesima izmjene plinova, čestica i energije između mora i atmosfere koji imaju direktan utjecaj na zemljinu klimu.

Mikrosloj je i životni okoliš morskih organizama koji posredno sudjeluju u procesima izmjene, a njihov se utjecaj može značajno razlikovati tijekom dana i noći.

Zajednički eksperiment koji je proveden u zaljevu Jada u Sjevernom moru imao je za cilj odgovoriti na pitanja: Postoje li značajne fluktuacije sastava i metaboličke aktivnosti mikrobiološke populacije tijekom dana i noći u površinskom mikrosloju mora? Da li njihova aktivnost značajno utječe na izmjenu kisika i ugljikova dioksida između mora i atmosfere? Do koje mjere biološki, fizikalni i (foto)kemijski procesi definiraju količinu i svojstva atmosferskih lebdećih čestica (aerosola) iznad morske površine značajnih za stvaranje oblaka?

Eksperiment je uključivao zahtjevno uzorkovanje površinskog mikrosloja noću i danju kao i paralelno uzorkovanje atmosferskih aerosola. U eksperimentu je uz dva istraživačka broda (Otzum i Senckenberg), korištena i posebna plutajuća bova opremljena senzorima kao i katamaran na daljinsko upravljanje za uzorkovanje površinskog mikrosloja.

Ispitivanja su provedena u sklopu projekta „MILAN“ (Sea-surface microlayer functioning during the night), a poziv našim znanstvenicama došao je na temelju dugogodišnjeg rada na problematici površinskog mikrosloja mora te kao nastavak započete suradnje u sklopu COST akcije 735 program (What is the sea surface microlayer? Towards a unified physical, chemical and biological definition of the air-ocean interface) te SCOR (Scientific Committee on Oceanic Research) radne grupe (Sea surface microlayer).

Interdisciplinarni tim stručnjaka uključivao je znanstvenike iz Njemačke, Kostarike, Hrvatske, Velike Britanije, Švedske, Španjolske, Poljske, Italije i Danske. Eksperiment je financiran putem potpore Europskog istraživačkog vijeća (European Research Council Starting Grant), sredstvima Sveučilišta Oldenburg, Senckenberg Instituta te projektom NEWFELPRO Marie CurieFP7-PEOPLE-2011-COFUND.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam