Nalazite se
  • Sci Tech
  • Znanost
  • Projektu za razvoj inovacija na Ruđeru 440 tisuća kuna
Članak
Objavljeno: 15.03.2017. 09:58

IRB 

Projektu za razvoj inovacija na Ruđeru 440 tisuća kuna

Cilj projekta je unapređenje komercijalizacije rezultata istraživanja na IRB-u i u Hrvatskoj.

Projektu za razvoj inovacija na Ruđeru 440 tisuća kuna

U Kući Europe u Zagrebu svečano je predstavljen projekt "Jačanje sustava upravljanja znanjem i komercijalizacijom istraživanja Instituta Ruđer Bošković" vrijedan 440 tisuća eura, koji je  usmjeren na jačanje sustava razvoja inovacija na IRB-u s ciljem stvaranja novih konkurentnih proizvoda.

IRB navodi da je cilj ovog projekta doprinijeti unapređenju komercijalizacije rezultata istraživanja prvenstveno na IRB-u, ali i u Republici Hrvatskoj, što uključuje izgradnju odgovarajućih kapaciteta za transfer tehnologije, čime bi se trebalo utjecati na rast javne i institucionalne svijesti o važnosti inovacija i tehnologije za jačanje gospodarske konkurentnosti. O ovom zajedničkom projektu Instituta Ruđer Bošković i konzultantske tvrtke Mreže znanja govorio je  ravnatelj IRB-a dr. sc. Tome Antičić koji je istaknuo kako nažalost, nije novost da je inovacijska kultura u Hrvatskoj zapostavljena.

IRB projekt razvoj inovacija

"Ovakva stagnacija u razvoju inovacija i komercijalizacija rezultata istraživanja rezultat je sustavnog lošeg financiranja znanosti i istraživanja, ali i različitih administrativnih opterećenja, nepoticajnog zakonodavnog okvira, te nedovoljne suradnje tvrtki s istraživačkim organizacijama poput IRB-a.

Iako u posljednjih nekoliko godina broj istraživačkih partnerstva između IRB-a i industrije ima pozitivan trend rasta, što je velikim dijelom uvjetovano i jakim angažmanom znanstvenika IRB-a na europskim projektima koji potiču suradnju s malim i srednjim poduzetnicima - to sve još uvijek nije dovoljno jer uspjeh u komercijalizaciji rezultata istraživanja još uvijek nije na razini međunarodne prakse.

Upravo zato IRB nastoji unaprijediti komercijalizaciju znanja unutar svojih procesa, te utjecati na stvaranje pozitivne inovacijske klime, kao i transfera znanja kroz patente i inovacije kroz brojne interne dokumente koji potiču i vrednuju rad na projektima i komercijalizaciju istraživanja.

IRB lab

S tim ciljem pokrenut je i ovaj projekt IRB-a i Mreže znanja koji će u mnogome redefinirati organizaciju i upravljanje IRB procesom komercijalizacije rezultata istraživanja, suradnju Instituta s gospodarstvom te obuku njegovih zaposlenika i ključnih dionika", rekao je ravnatelj IRB-a.

Dr. sc. Mario Cindrić, predsjednik povjerenstva za intelektualno vlasništvo IRB-a apelirao je na vladu i resorna ministarstva da osnuju fond za financiranje patenata na nacionalnoj razini koji bi odredio kvote za svaku istraživačku instituciju te na taj način omogući stvaranje kvalitetnog patentnog nacionalnog portfelja.

IMG_0764

IRB je ujedno predstavio i trenutno stanje s patentima i patentnim prijavama, odnosno portfelj od 15 prihvaćenih patenata, od čega 2 hrvatska, 4  europska, 7 US patenata, te 2 kanadska.

Jedan uspješan primjer je RapidCell metoda koju je razvio tim dr. Cindrića za  brzu, jeftinu i efikasnu identifikaciju patogenih organizama i tumorskih stanica. Ovaj proizvod je u par godina doveden od inicijalnog patenta do finalnog stadija funkcionalnog proizvoda i to preko IPA projekta, i radi se na komercijalizaciji konačnog proizvoda.

rapidcell-29

Drugi uspješan primjer je dr. Halasz, koji je razvio sustav brzog, preciznog i neinvazivnog praćenja mehaničkog miješanja materijala. Ne samo da se dobio puno kvalitetniji uvid u proces, već se time otkrila i nova vrsta materijala

IRB Halasz

Kod dr. Halasza je IRB počeo primjenjivati pristup zapadnih zemalja: ako postoji izvrsna ideja s potencijalom za komercijalizaciju, onda se radi na publikaciji rada i patentuistovremeno.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->