Nalazite se
Članak
Objavljeno: 03.04.2017. 12:56

Ghent University 

Brzi način za izradu avionskog goriva od trave

Znanstvenici uz pomoć bakterija razvili glavni sastojak benzina i avionskog goriva.

Brzi način za izradu avionskog goriva od trave

Mada je kerozin štetan po okoliš, procjena stručnjaka je da će još desetljećima biti osnovno pogonsko goriva u civilnom zračnom prometu.

Znanstvenici Sveučilišta Ghent otkrili su način na koji se trava može vrlo jednostavno pretvoriti u alkan pod nazivom dekan, jedan od glavnih sastojaka benzina i avionskog goriva.

Kako bi im to uspjelo travi su dodali klostridij bakterije slične onima koje se mogu naći i u vašem probavnom traktu te mogu izazvati akutna trovanja hranom, ali i neke mnogo opasnije bolesti poput botulizma i plinske gangerene.      

Prije dodavanja bakterije znanstvenici su travi dodali spoj koji joj je potaknuo truljenje i olakšao probavu klostridijima. Na taj način je postignuta fermentacija nalik onoj kod izrade piva, a proces je zasad u stanju proizvoditi samo male količine goriva, no znanstvenici kažu da bi se uz malo dorade procesa mogla postići komercijalna primjena. Također navode da za razliku od kukuruza, trava raste posvuda pa bi mogućnost njezina konvertiranja bio veliki iskorak u proizvodnji biogoriva.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam