Nalazite se
Članak
Objavljeno: 10.04.2017. 11:32

HygraTek 

VIDEO: Ultra izdržljiv hidrofobni materijal

Novi materijal sa svojstvom odbijanja vode mogao bi dovesti do bržih brodova i čišćih vjetrobrana

VIDEO: Ultra izdržljiv hidrofobni materijal

Na tržištu se već mogu pronaći proizvodi koji se reklamiraju kao hidrofobni premazi i materijali koji omogućuju nepromočivost jer se od njih kapljice vode doslovce odbijaju. No kod svih tih materijala postoji jedan zajednički problem, a to je izdržljivost, što posebice vrijedi u slučajevima kada su izloženi malo ekstremnijim situacijama. Iz tog razloga ti pokrovi ne funkcioniraju dovoljno dobro na brodovima, automobilima, pa ni odjeći namijenjenoj za korištenje u teškim vremenskim uvjetima, jer se brzo oštećuju i gube svojstva zbog kojih bi bili zanimljivi za širu primjenu.

Znanstvenici Sveučilišta u Michiganu vjeruju da su napokon došli do rješenja koje će omogućiti hidrofobnim materijalima preživljavanje u najekstremnijim uvjetima, proizvodnjom pokrova od kombinacije fluoriranog poliuretanskog elastomera i kompleksne hidrofobne molekule koja se može "samoizliječiti" stotinama puta neovisno o razini "mučenja". To znači de je u stanju preživjeti direktne udarce, opekline, kemijske napade, zračenje, pa čak i ultrazvučne udare, kao što možete vidjeti u ovom videu.    

Ključ ove tehnologije skriva se na mikroskopskoj razini. Dosadašnji hidrofobni pokrovi temeljili su se na geometriji površine zbog koje se kapljice vode na njoj nisu zadržavale, no vrlo lako se oštećivala  pa je gubila svojstvo nepromočivosti. Novi materijal je puno izdržljiviji i može se autoregenerirati, a njegov se sastav može dodatno ugađati kako biste dobili najbolji rezultat za određenu površinu na koju ga aplicirate.

Kako ovo ne bi ostalo na razini laboratorija, znanstvenici su već osnovali tvrtku pod nazivom HygraTek čiji cilj ju je komercijalizirati.

Znanstvenici vjeruju da će ovo dovesti do bržih brodova i super izdržljive odjeće, a vjetrobrani naših automobila će biti kristalno čisti kao nikada prije.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam