Nalazite se
Članak
Objavljeno: 04.04.2014. 15:23

Virtual Incision 

Roboti kirurzi će operirati unutar tijela astronauta

Započinje testiranje robota kirurga za potrebe dugotrajnih svemirskih misija, koje će se provoditi u nultoj gravitaciji.

Roboti kirurzi će operirati unutar tijela astronauta

Među mnogim izazovima koji se nalaze pred NASA-om i drugim svemirskim agencijama pri planiranju dugotrajnih svemirskih misija poput kolonizacije Marsa, jedna od važnih stvari je omogućiti astronautima najbolju moguću medicinsku skrb, koja uključuje i operativne zahvate.

Ideja o malim kirurškim robotima koji se insertiraju u ljudsko tijelo, nakon čega njima rukuju kirurzi sustavom daljinskog upravljanja, vjerojatno vam zvuči kao SF, no znanstvenici organizacije Virtual Incision Corporation (VIC) i Sveučilišta Nebraska-Lincoln (UNL), već posjeduju takvu tehnologiju, koju će uskoro testirati u zrakoplovima koji simuliraju nultu gravitaciju paraboličnim letovima.

Prototipi ovih robota opremljeni su kamerama i kirurškim instrumentima, te se mogu insertirati u abdomen ljudskog tijela kroz sitnu rupicu u području pupka, nakon čega šire šupljinu pomoću zraka, kako bi si stvorili mjesto za rasklapanje umjetnih "udova" koji će im omogućiti mobilnost i korištenje kirurške opreme za različite zahvate, poput saniranja rana, perforacija čira na dvanaestercu, zaustavljanja unutrašnjeg krvarenja, kauterizaciju tkiva i slične intervencije.

testbed

Testni robotski kirurški sustav koji će se isprobavati u simulacijskim letovima.

Valja naglasiti da ovi roboti neće operacije obavljati autonomno, već će njima upravljati kirurzi na Zemlji, koji će preko dva Phantom Omni haptička uređaja dobivati odziv na ono što robot radi u trbušnoj šupljini astronauta na udaljenosti od više stotina tisuća kilometara.

Ovi upravljački uređaji posjeduju monitor, nožnu pedalu i taktilni feedback sustav koji omogućuje kirurzima osjećaj dodira, kao da svojim prstima operiraju u tijelu pacijenta. Prvi testovi ovakvih kirurških zahvata u zrakoplovima koji simuliraju nultu gravitaciji započet će kroz nekoliko mjeseci, no roboti zasad još neće operirati u tijelima živih ljudi, već će se isprobavati responzivnost i preciznost opreme, odnosno sustav za daljinsko upravljanje. 

Izvor: IEEE SpectrumVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->