Nalazite se
Članak
Objavljeno: 21.09.2014. 13:12

MIT 

Radikalno svemirsko odijelo za šetnju Marsom

Znanstvenici MIT-a razvijaju svemirsko odijelo koje nazivaju sekundarnom kožom.

Radikalno svemirsko odijelo za šetnju Marsom

Bioodijelo koje bi trebalo zamijeniti današnje nezgrapne skafandere. Photo: Jose-Luis Olivares/MIT

Budući astronauti koji će se kretati Marsom, umjesto nespretnih velikih skafandera pod pritiskom koji podsjećaju na prastara podvodna odijela, mogli bi nositi aktivnu odjeću koja će izgledati poput ove na slici gore.

Dava Newman, profesorica aeronautike, astronautike i tehničkih sustava na Sveučilištu MIT i njezini kolege, proizveli su aktivnu kompresijsku odjeću koja sadrži namotaje nalik na opruge koji se skupljaju ovisno o toplini. Ti namotaji su napravljeni od SMA legure (shape-memory alloy), vrste materijala koji "pamti" kako je oblikovan, a kada se savije ili deformira, nakon zagrijavanja može povratiti svoj originalni oblik.

Znanstvenici su namotaje ugradili u testnu manžetu i potom dodali struju kako bi generirali toplinu. Na određenoj temperaturi namotaji se skupljaju u svoju "zapamćenu" formu savršeno namotane opruge, te tijekom tog procesa stežu manžetu.

Nakon izvođenja testova, znanstvenici su otkrili da pritisak koji stvaraju namotaji odgovara onom koji je potreban kao puna podrška astronautima u svemiru.

Kako bi pronašli materijal koji bi bio najpogodniji za korištenje u svemiru, znanstvenici su isprobali 14 vrsta "mjenjolikog" materijala, od dielektričnih elastomera, do SMA polimera, da bi se na kraju odlučili za SMA materijal od nikal titanija.

MIT-Compression-Suit-Press-04

Sustav aktivnog SMA materijala kombiniran je s pasivnom tkaninom i postavljen na kruti objekt koji simulira ljudski ud. Photo: Jose-Luis Olivares/MIT

Nakon toga su započeli s "treniranjem" materijala kako bi se vraćao u originalni oblik shodno određenoj temperaturi. Prvo su namotali sirova SMA vlakna u ekstremno guste namotaje milimetarskog promjera, a potom namotaje grijali na 450 stupnjeva celzijusa kako bi ih vraćali u originalni "utrenirani" oblik. Na sobnoj temperaturi namotaji se mogu stiskati ili savijati poput spajalice za papir, a na određenoj "okidač" temperaturi (u ovom slučaju 60 C), počinju se stiskati u svoje gusto namotano stanje.

Ovaj sustav bi budućim astronautima trebao omogućiti da se jednog dana kreću u svemiru i na stranim planetima u laganim pripijenim odijelima koja će biti povezana na baterijski paket, a osim za astronaute, znanstvenici primjenu ove tehnologije vide i za potrebe sportske odjeće i aktivnih vojnih uniformi koje bi mogle same zaustavljati krvarenje kada je vojnik ranjen. 

Izvor: MITVezani sadržaji
Ključne riječi svemir MIT astronauti odijelo aktivno SMA
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->