Nalazite se
Članak
Objavljeno: 02.09.2014. 10:57

Sveučilište Oxford 

Samo 8.2% naše DNK je funkcionalno

Izgleda da samo mali postotak ljudskog DNK ima neku bitnu biološku funkciju.

Samo 8.2% naše DNK je funkcionalno

Znanstvenici Sveučilišta Oxford smatrali su da je istraživanje ENCODE projekta iz 2012. godine pogrešno zaključilo da 80 posto ljudskog genoma ima neku biokemijsku funkciju.

Kako bi došli do rezultata kojima bi to opovrgnuli znanstvenici su iskoristili proces evolucije kako bi razabrali koje su aktivnosti bitne, a koje nisu. Identificirali su koliko je našeg genoma izbjeglo nagomilane promjene kroz 100 milijuna godina evolucije sisavaca, što je čista indikacija da je taj DNK bitan, ima nema važne funkcije koje se trebaju zadržati.

"To je uvelike stvar različitih definicija toga što je funkcionalni DNK“, kaže stariji autor profesor Chris Ponting s MRC Functional Genomics odjela na Sveučilištu Oxford. "Ne smatramo da je naša procjena uistinu toliko različita od onoga što biste dobili gledajući u ENCODE banku podataka koristeći istu definiciju za funkcionalni DNK. Ali to nije samo akademski argument za riječ funkcija. Te definicije su bitne. Kod nizanja genoma pacijenata, kad bi naš DNK bio jako funkcionalan, trebali bismo posvetiti više pažnje svakoj mutaciji. S druge strane, kod teorije da je samo 8% funkcionalno, trebamo dokučiti 8% mutacija koje bi mogle biti bitne. S medicinskog gledišta, ovo je ključno kod interpretiranja uloge genetskih promjena kod bolesti".

Izvor: Znano.stVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->