Nalazite se
Članak
Objavljeno: 04.09.2014. 11:06

Hitachi 

Reaktor na nuklearni otpad

Hitachijevi znanstvenici razvijaju učinkovito rješenje za ponovno iskorištavanje nuklearnog otpada.

Reaktor na nuklearni otpad

Kada govorimo o nuklearnim elektranama, njih mnogi smatraju najisplativijom i najboljom alternativom fosilnim gorivima, no to stoji samo dok se nešto ružno ne dogodi poput Černobilske katastrofe ili potresa u kombinaciji s tsunamijem koji je prije par godina izazvao ekološku katastrofu u Fukushimi za koju još nitko ne može sa stopostotnom sigurnošću reći kolikih je stvarnih razmjera.

Istina stoji da moderne nuklearke imaju jako visoke standarde sigurnosti i da su spomenuti problemi raritet, no bez obzira na to nose i veliki rizik, pa je teško procijeniti trebamo li na njima temeljiti dobar dio naše energetske budućnosti, barem dok se drastično značajnije ne poveća udio energije iz obnovljivih izvora.

No ono što je neosporno najveći problem s nuklearkama je nuklearni otpad. Vjerojatno vam je poznato da je potrebno čak 100.000 godina dok taj otpad izgubi otrovna svojstva, pa je njegovo zbrinjavanje zapravo najveći problem vezan uz nuklearnu energiju.

Mnogi znanstvenici već duže vremena pokušavaju taj otpad riješiti na taj način da ga iskoriste kao gorivo, pa se negdje već ubacuje u reaktore, no s vrlo upitnom učinkovitošću.

Hitachijevi znanstvenici tu ideju podižu na novu razinu, idejom da se otpad ubacuje u male reaktore koji bi ga pretvorili u bezopasni otpad, te ujedno omogućili dodatno dobivanje energije.

Nakon višegodišnjeg razvoja sustava, pri čemu su surađivali sa znanstvenicima MIT-a, Sveučilišta Michigan (U-M) i Sveučilišta California, Berkeley (UCB), znanstvenici su došli do nekoliko koncepata načina na koje se postojeće RBWR reaktore (Resource-renewable Boiling Water Reactors), njihove turbine, sigurnosne sustave i druge komponente može prilagoditi za "spaljivanje" takozvanih "transuranijskih elemenata", odnosno iskorištenog nuklearnog goriva.  

U sljedećoj fazi tri spomenuta sveučilišta će analizirati sigurnost i performanse potencijalnih dizajna, nakon čega bi Hitachi trebao izraditi testni reaktor. Nažalost, do komercijalizacije novog sustava bi mogla proteći još desetljeća, no svakako ohrabruje saznanje da netko konačno razvija sustav koji bi nas jednog dana trebao riješiti brige oko najopasnije vrste smeća na planetu. 

Izvor: HitachiVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->