Nalazite se
Članak
Objavljeno: 11.09.2014. 16:24

MIT 

Nanotehnologija za jeftinu i brzu forenziku

Znanstvenici donose nove tehnologije koje će između ostaloga omogućiti brže istraživanje mjesta zločina.

Nanotehnologija za jeftinu i brzu forenziku

U današnjoj kriminalističkoj forenzici jedna od najvažnijih stvari je takozvana masena spektrometrija, odnosno analiziranje različitih supstanci kako biste ustanovili što su, te od kuda ili od koga potiču. Pored otisaka prstiju i analize DNK, ovo je jedna od metoda koje razotkrivaju počinitelje zločina bez obzira na to koliko se trudili prikriti sve tragove.

Glavni problem s tom metodom je što se analiza mora obavljati u sofisticiranim laboratorijima, te je prilično spora i skupa, a oprema nezgrapna i nepokretna.

Znanstvenici MIT-a su stoga započeli razvijati tehnologiju koja bi istražiteljima omogućila da ovakva ispitivanja obavljaju direktno na terenu pomoću uređaja nalik na trikordere koji neće biti veći od pametnih telefona.

Oni su stoga već sveli neke od hardverskih komponenti na veličine koje se mogu mjeriti na nanoskali, a ta minijaturizacija obuhvaća razne tehnologije, poput minijaturnih ionizatora plinova koji mogu raditi na vakuumskim tlakovima, te drugih pokretnih i nepokretnih dijelova masenog spektrometra koje žele svesti na veličinu računalnih čipova i ugraditi u ručne prijenosne uređaje.

nanoforenzika

Tehnologija koju nazivaju Electrospray ionization.

Znanstvenici puno nade polažu i u svoju novu tehniku koju su nazvali "nanospinning" koja može služiti za proizvodnju vlakana za izradu materijala različitih namjena koje uključuju filtriranje zraka i tekućina, pancirke, kondenzatore, elektrode za gorive ćelije, solarne ćelije i druge predmete i instrumente.

Ukratko rečeno, MIT vjeruje kako bi pomoću svojih novih tehnologija, u suradnji s partnerima vrlo brzo mogao doći do džepnog masenog spektrometra koji će na poprištima zločina biti znatno učinkovitiji od Sherlocka Holmesa. 

Izvor: MITVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->