Nalazite se
Članak
Objavljeno: 14.09.2014. 13:15

WMO 

Rekordne razine stakleničkih plinova

WMO upozorava da su razine CO2 i drugih stakleničkih plinova u najvećem i najbržem porastu od kako traju mjerenja.

Rekordne razine stakleničkih plinova

Svjetska meteorološka organizacija WMO objavila je najnoviji izvještaj o stanju stakleničkih plinova koji se temelji na globalnim ispitivanjima. U izvještaju se navodi da su staklenički plinovi, među kojima prednjače ugljični dioksid (CO2), metan i dušikov oksid (N2O) dostigli rekordne razine od kako se vrše ispitivanja, odnosno od 1984. godine do danas.

Porast CO2 vezan uz korištenje fosilnih goriva je toliko velik da se sve više usporava sposobnost biosfere našeg planeta da apsorbira emisije plina.

Znanstvenici upozoravaju da će svaki dalji porast korištenja fosilnih goriva, dovesti do sve težeg usporavanja ili preokretanja efekta globalnog zagrijavanja.

Kada se govori konkretno o našem području Mediterana, znanstvenici očekuju velike posljedice koje će između ostaloga izazvati povećanje cijena energije, te će naškoditi turizmu.

WMO kaže da oceani postaju sve kiseliji, što smanjuje njihovu sposobnost apsorbiranja ugljičnog dioksida, a količina te "acidifikacije" je najveća u posljednjih 300 milijuna godina.

Pored toga, znanstvenici navode da čak i u slučaju da se količina stakleničkih plinova izazvana ljudskim faktorom do 2050. smanji za 80 posto, to neće dovesti do početka njihovog smanjivanja u atmosferi sve do 2100. godine.

Među negativnom posljedicama koje će donijeti povećanje stakleničkih plinova, WMO navodi ekstremne vremenske prilike, povećanje razine mora, poplave, suše, kao i ratne sukobe. 

Izvor: World Meteorological OrganizationVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->