Nalazite se
Članak
Objavljeno: 05.12.2022. 15:16

Interstellar Lab 

Prvi vrt na napuhavanje za uzgoj povrća na Mjesecu

Interstellar Lab je predstavio prvi funkcionalni prototip BioPod kasule za uzgoj povrća u svemiru.

Prvi vrt na napuhavanje za uzgoj povrća na Mjesecu

Tvrtka Interstellar Lab, u suradnji s NASA-om, planira 2027. godine na površinu Mjeseca dovesti svoj "vrt" za uzgoj povrća i usjeva pod nazivom BioPod. Radi se o biosferi na napuhavanje, koja će se dovesti na Mjesec ili na Mars, raširiti (napuhati) i omogućiti uzgoj raznih biljnih kultura u kontroliranom okolišu s optimiziranim klimatskim uvjetima.

Tvrtka je sada predstavila pri funkcionalni prototip BioPoda površine od 55 kvadratnih metara i visine od 5 m, koji će se koristiti na Zemlji za istraživanja uzgoja bilja, kako bi se pronašlo idealni "recept" za uzgoj povrća u svemiru.

biopod

Interstellar kaže da njegova biosfera povećava prinose do 300 puta, smanjuje potrošnju vode za 98 posto i iskorištava površinu za uzgoj za 84 puta.

Nadalje, kažu da će ovaj svemirski vrt zarobiti jednu tonu CO2 godišnje i ubrzati rast bilja uz smanjenje emisija.

"BioPod je inspiriran svemirskim tehnologijama kako bi ponudio potpuno zatvoreni proizvodni sustav, zaštićen od vremenskih uvjeta i godišnjih doba. Brzo se postavlja i ne zahtijeva temelje niti pristup vodi.

BP2

Unutra, obilje tehnologija osigurava idealne klimatske uvjete (temperatura, CO2, vlaga), hranjive tvari, navodnjavanje, pH) i svjetlosnu ravnotežu. Također uključuje softver za upravljanje i nadzor temeljen na umjetnoj inteligenciji, a Interstellar Lab kaže da će BioPod omogućiti proizvodnju više od 300 biljnih vrsta koje se svakodnevno koriste za prehranu i liječenje, uključujući cvijeće, mikro-klice, korijenje i bobičasto voće iz cijeloga svijeta koje će rasti bez sezonalnosti, uz zadržavanje svoje kvalitete.

biopod 2

"Ova prva jedinica BioPoda rezultat je dugog procesa istraživanja i razvoja koji je dovršen zahvaljujući talentu našeg multidisciplinarnog tima, što pozdravljam i čestitam. BioPod uspješno ostvaruje naš početni cilj iskorištavanja golemog potencijala tehnologija istraživanja svemira za razvoj novih i održivih rješenja na Zemlji", objašnjava Barbara Belvisi, osnivačica i predsjednica Interstellar Laba.

BP3

"Rastuća potražnja za održivo uzgojenom hranom, smanjenje obradivih površina, potreba za preseljenjem i gubitak globalne bioraznolikosti, faktori su koji guraju proizvođače prema uzgoju u kontroliranom okruženju. BioPod im pruža održivo rješenje i također ispunjava šest ciljeve održivog razvoja koje su formulirali Ujedinjeni narodi", dodaje Bervisi, koja ovu tehnologiju ne namjerava ograničiti isključivo na svemir, već vjeruje da će BioPod vrtovi svoju najkorisniju primjenu pronaći na Zemlji.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Interstellar Lab BioPod
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->