Nalazite se
  • Sci Tech
  • Znanost
  • VIDEO: Bljesak iz svemira sjajan poput kvadrilijuna Sunca
Članak
Objavljeno: 02.12.2022. 10:23

MIT 

VIDEO: Bljesak iz svemira sjajan poput kvadrilijuna Sunca

Bljesak svjetlosti koji je zračio preko pola svemira šokirao je astronome no ubrzo je otkriveno njegovo podrijetlo.

VIDEO: Bljesak iz svemira sjajan poput kvadrilijuna Sunca

Artwork prikazuje nevjerojatni bljesak iz svemira usmjeren ravno prema Zemlji. Photo Credit: Dheeraj Pasham, Matteo Lucchini i Margaret Trippe (MIT)

Astronomi su uočili nevjerojatno sjajan bljesak svjetlosti koji je zračio preko pola svemira, a procijenjeno je da baca više svjetla od jednog kvadrilijuna Sunca, mada dolazi od jednog od najtamnijih mogućih objekata u svemiru.

Zwicky Transient Facility (ZTF) je zvjezdarnica koja promatra velike dijelove neba odjednom, pazeći na prolazne događaje kao što su pulsirajuća svjetla poput supernova ili pokretne objekte poput kometa. A 11. veljače ove godine zamijetila je apsolutni spektakl, jer je nevjerojatno svijetla točka svjetla zabljesnula u području gdje nije bilo ničega prije. Astronomi su grubo izračunali da je svjetlija od kvadrilijuna Sunca.

Tijekom sljedećih nekoliko dana, teleskopi iz cijelog svijeta su proučavali bljesak u rendgenskim, ultraljubičastim, optičkim i radijskim zrakama, kako bi otkrili što bi moglo odbacivati ​​toliko energije. A u novoj studiji znanstvenici MIT-ja navode najvjerojatnijeg kandidata.

Čini se da signal, poznat kao AT 2022cmc, potječe iz crne rupe udaljene oko 8,5 milijardi svjetlosnih godina od Zemlje. U takozvanom "događaju poremećaja plime i oseke" (TDE), ovo supermasivno čudovište progutalo je nesretnu zvijezdu koja je zalutala preblizu, odbacivši dio njezine materije da bi stvorila bljesak svjetlosti. Dok su TDE-i uočeni mnogo puta u prošlosti, ovo je najsjajniji i najudaljeniji ikad otkriven.

Neki TDE-i mogu formirati relativističke mlazove u kojima se materija iz umiruće zvijezde pretvara u snažne zrake i ubrzava do 99,99% brzine svjetlosti. Kada su ovi mlazovi slučajno usmjereni ravno prema Zemlji, mogu izgledati mnogo svjetlije nego inače. To je zahvaljujući Dopplerovom efektu, gdje se valne duljine svjetlosti približavaju jedna drugoj dok se približavaju promatraču.

Ali ni to nije dovoljno da objasni razmjere ove neviđene svjetline, kaže tim MIT-ja. Crna rupa mora biti usred hiper-hranjenja.

"Vjerojatno guta zvijezdu brzinom od pola mase Sunca godišnje", rekao je Dheeraj Pasham, koautor studije. "Veliki dio ovih poremećaja događa se rano, a mi smo uspjeli uhvatiti ovaj događaj odmah na početku, u roku od tjedan dana nakon što se crna rupa počela hraniti zvijezdom."

Tim kaže da se očekuje da će se više TDE-ova opažati u budućnosti kako snažniji teleskopi počnu redovitije pretraživati nebo.

MIT sve to objašnjava u ovom videu.

Znanstveni rad objavljen u časopisu Nature Astronomy možete pronaći na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Ključne riječi MIT TDE AT 2022cmc
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->