Nalazite se
Članak
Objavljeno: 30.11.2022. 11:11

NASA 

Orionov spektakularni selfi sa Zemljom i Mjesecom

Orion je fotografirao Zemlju i Mjesec s rekordne udaljenosti od kuće.

Orionov spektakularni selfi sa Zemljom i Mjesecom

Rekordna udaljenost svemirske letjelice Orion iz misije Artemis 1 od Zemlje, omogućila je zapanjujuću selfie fotografiju. NASA je podijelila fotografiju koju je u ponedjeljak snimio Orion na kojoj se vide Zemlja i Mjesec u pozadini. Slično kao neka fotografija Apolla ili "blijeda plava točka" Voyagera 1, slika stavlja dom čovječanstva u perspektivu koja nam jasno kaže da je naš svijet samo jedan mali planet u puno većem kozmosu.

Ako želite ovu spektakularnu sliku preuzeti u visokoj rezoluciji i staviti si je na desktop, kliknite na ovu poveznicu.

Orion Zemlja i Mjesec

Orion je napravio snimku s najveće udaljenosti od Zemlje, odnosno s 432.210 km udaljenosti. To je najdalje što je jedna letjelica za posadu putovala, potukavši čak i rekord Apolla 13 od 400.171 km iz 1970. godine. Naime, ovo je prvi put da su istraživači namjerno otputovali tako daleko, budući da se Apollo 13 toliko udaljio od Zemlje samo zbog NASA-ina hitnog spasilačkog plana koji uključivao Mjesec kao praćku.

Očekuje se da će Orion sletjeti uz obalu San Diega 11. prosinca. Misija Artemis imala je brojne probleme i odgode uoči prvog lansiranja, što je poremetilo planove da se ljudi vrate na površinu Mjeseca 2024. godine, pa se sada ne očekuje da će se novi Amerikanac i prva Amerikanka iskrcati na njegovu površinu do 2025. ili 2026. godine.

NASA ipak smatra da Artemis 1 misija pokazuje da su se napori konačno isplatili.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Zemlja Mjesec Orion SELFIE Artemis 1
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->