Nalazite se
Članak
Objavljeno: 30.11.2022. 14:32

University of Alberta 

U somalijskom meteoritu otkrivena dva nova minerala

Ogromni meteorit koji je pao na Zemlju sadrži dva minerala kakvi dosad nisu viđeni na našem planetu.

U somalijskom meteoritu otkrivena dva nova minerala

Znanstvenici kanadskog Sveučilišta u Alberti istraživali su fragment velikog meteorita od 15 tona, koji je otkriven prije 20 godina na ruralnom području Somalije, kako bi ga klasificirali.

U fragmentu težine od 70 grama, istraživači su otkrili da ima sastav koji u 90 posto čine željezo i nikal, no iznenadili su se što se u njemu nalaze i dva nepoznata minerala koje su nazvali elalit i elkinstantonit.

Prvi je dobio ime po samom meteoritu, nazvanom "El Ali" jer je pronađen u blizini istoimenog grada u regiji Hiiraan u Somaliji, dok je drugi elkinstantonit nazvan po Lindy Elkins-Tanton, potpredsjednici ASU Interplanetary Initiative, profesorici na Školi za istraživanje Zemlje i svemira Državnog sveučilišta u Arizoni i glavnoj istraživačici NASA-ine misije Psyche.

"Lindy je puno radila na tome kako se formiraju jezgre planeta, kako nastaju jezgre od nikla i željeza, a najbliži analog koji imamo su željezni meteoriti. Stoga je imalo smisla nazvati mineral po njoj i priznati njezin doprinos znanosti, " rekao je profesor Chris Herd koji vodi zbirku meteorita Sveučilišta Alberta.

Brza identifikacija novih minerala bila je moguća jer su dva minerala prije bila sintetski stvorena, tako da je tim uspio uskladiti sastav novootkrivenih prirodnih minerala s kopijama koje je napravio čovjek.

Istraživači nastavljaju ispitivati ​​minerale kako bi utvrdili što nam mogu otkriti o uvjetima u meteoritu kada je nastao.

"Nikad nisam mislio da ću biti uključen u opisivanje potpuno novih minerala samo zahvaljujući radu na meteoritu.", rekao je Herd koji smatra da otkriće novih minerala automatski pomaže i razvoju znanosti o materijalima.

"Kad god otkrijete novi materijal znanstvenici za materijale također su zainteresirani zbog potencijalne upotrebe u širokom rasponu", dodaje profesor Herd.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->