Nalazite se
Članak
Objavljeno: 05.12.2022. 13:53

Osaka Metropolitan University 

Umjetna bakterija je najmanji pokretni oblik života

Japanski znanstvenici konstruirali su najmanji oblik života koji se može samostalno kretati.

Umjetna bakterija je najmanji pokretni oblik života

Znanstvenici Sveučilišta Osaka Metropolitan ugradili su bakterijske proteine ​​koji omogućuju kretanje u jednostavnu sintetičku bakteriju koja je inače nepokretna, uzrokujući njezinu promjenu oblika i pokretljivost.

Godine 2010. znanstvenici s JCVI-ja predstavili su prvi potpuno sintetski oblik života na svijetu – mikroorganizam izveden iz sintetskog kromosoma sastavljen od četiri kemikalije i dizajniran pomoću računala. Tijekom godina drugi su ga znanstvenici prilagodili kako bi organizmu dali najmanji, najjednostavniji mogući genom, istovremeno mu dopuštajući da raste i dijeli se poput prirodnih stanica.

U novoj studiji znanstvenici sa Sveučilišta Osaka Metropolitan editirali su najnoviju verziju organizma, poznatu kao syn3, kako bi mu dali novu sposobnost - kretanje. Ova sintetička bakterija obično je sferična i ne može se sama kretati, pa je tim eksperimentirao dodavanjem sedam proteina za koje se smatralo da prirodnim bakterijama omogućuju plivanje.

Ti su proteini izvedeni iz vrste bakterije zvane Spiroplasma, koja ima dugački oblik spirale i može plivati ​​mijenjajući smjer te spirale. Kada su proteini dodani u syn3, promijenio se iz svog uobičajenog okruglog oblika u isti oblik spirale kao Spiroplasma, i što je najvažnije sada je mogao plivati ​​koristeći istu tehniku, kao što možete pogledati u ovom videu.

 

"Može se reći da je naš plivački syn3 najmanji mobilni oblik života sa sposobnošću samostalnog kretanja", rekao je profesor Makoto Miyata, jedan od vodećih autora studije. "Očekuje se da će rezultati ovog istraživanja unaprijediti naše razumijevanje evolucije i podrijetla pokretljivosti stanica. Proučavanje najmanje bakterije na svijetu s najmanjim funkcionalnim motoričkim aparatom moglo bi se koristiti za razvoj pokreta za mikrorobote koji oponašaju stanice ili motore temeljene na proteinima."

Istraživanje objavljeno u časopisu Science Advances možete pronaći na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->