Nalazite se
Članak
Objavljeno: 15.01.2014. 16:57

VTC 

Povećanje osjećaja dodira ultrazvukom mozga

Stimulacijom mozga ultrazvučnim valovima znanstvenici pojačali prirodne taktilne senzore.

Povećanje osjećaja dodira ultrazvukom mozga

Znanstvenik William "Jamie" Tyler i njegovi kolege s Virginia Tech Carilion Research Instituta, proučavali su učinak ultrazvuka na dio mozga odgovoran za procesiranje inputa taktilnih senzora.

Tijekom ovog istraživanja otkrili su i demonstrirali kako se ciljanim gađanjem određenih regija mozga ultrazvučnim zrakama, može povećati osjećaj dodira kod testnih subjekata, čime im se povećava i bolje prepoznavanje različitih taktilnih osjećaja.

Znanstvenici su dragovoljce spojili na EEG i postavili male elektrode na njihove zglobove. Prije nego što su elektrode elektrificirali, emitirali su ultrazvučne zrake u određene dijelove mozga koji se dovode u vezu s taktilnim senzorskim sustavom, a potom su im dali dva klasična neurološka testa, jedan koji mjeri sposobnost utvrđivanja pripadaju li dva dodira istom ili dvjema različitim predmetima, te drugi koji mjeri senzitivnost frekvencije valova lanca zračnih zapuha.

Rezultati su ih prilično iznenadili, jer je utvrđeno da je ultrazvuk zapravo oslabio moždane valove povezane s taktilnom stimulacijom, no istovremeno je poboljšao performanse u izvođenju testova.

Ovo je po znanstvenicima dobar pokazatelj da se ciljani ultrazvuk mozga može uspješno koristiti kao terapija za osobe koje su uslijed bolesti ili nesreće ostale bez dijela osjećaja dodira 

Izvor: Virginia Tech Carilion

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->