Nalazite se
Članak
Objavljeno: 25.12.2013. 12:05

Blokiranje proteina 

Tablete za kontracepciju za muškarce

Znanstvenici napravili veliki korak u razvoju kontracepcijske pilule za muškarce.

Tablete za kontracepciju za muškarce

Dr. Sab Ventura i dr. Carl White, znanstvenici Monash Instituta farmaceutskih znanosti, u časopisu Proceedings of the National Academy of Science, objavili su kako su otkrili da se kod muškaraca može postići potpuna neplodnost ako se blokiraju dva proteina sa stanica glatkih mišića koji potiču prijenos sperme. 

Na osnovu istraživanja provedenih na miševima, znanstvenici su prikazali kako odsutnost dva proteina, α1A-adrenoceptora i P2X1-purinoceptora, koji posreduju pri prijenosu sperme, uzrokuje neplodnost, a pri tome ne djeluje dugotrajno na spolnu funkciju i spolno ponašanje. Dr. Sab Ventura i dr. Carl White vjeruju kako ovo saznanje mogu iskoristiti za razvijanje kontracepcijske pilule za muškarce. 

“Ranija istraživanja bila su usmjerena na djelovanje hormona ili mehanizama koji bi proizveli disfunkcionalnu spermu koja ne može oploditi jajnu stanicu, ali to bi često imalo loš ishod za spolnu aktivnost muškaraca i uzrokovalo trajne posljedice za njihovu plodnost”, rekao je dr. Ventura. 

“Pokazali smo da istovremeno onesposobljavanje dva proteina koja upravljaju prijenosom sperme za vrijeme ejakulacije uzrokuje potpunu neplodnost kod muškaraca, a da pri tome ne djeluje na dugotrajnu valjanost sperme ili na spolno i opće zdravlje muškaraca. Sperma je učinkovita, ali mišić jednostavno ne prima kemijsku poruku kojom bi se sperma pokrenula.” 

Dr. Ventura je rekao kako već postoji lijek koji djeluje na jedan od dva navedena proteina, ali sada se mora pronaći supstanca i razviti lijek koji će spriječiti i drugi. 

“Ovo znači da radimo na razvijanju muške kontracepcije. Sljedeći korak jeste razvijanje kontracepcijske pilule za muškarce koja će se uzimati oralno, biti učinkovita i sigurna, čiji će se učinak moći poništiti.” 

Dobra stvar za sve muškarce je u tome što je "muška antibebi pilula" bliže nego ikada prije, no do razvoja kontracepcijskog sredstva, njegovog testiranja na ljudima, odobravanja za korištenje i prodaju na tržištu će proteći oko 10 godina. 

Izvor: Znano.st

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->