Nalazite se
Članak
Objavljeno: 02.12.2013. 14:44

MIT 

VIDEO: Tekstura koja "uništava" kapi vode

Znanstvenici probili teoretski limit brzine nestanka kapljica vode s površine.

VIDEO: Tekstura koja "uništava" kapi vode

Sustav žljebova za rascjepljivanje kapljica vode na krilima Morpho leptira funkcionira na isti način kao teksture koje su razvili znanstvenici MIT-a.

Kripa Varanasi, profesor mehaničkog inženjerstva na MIT-u i njegovi kolege Rajeev Dhiman i Hyukmin Kwon sa Sveučilišta u Bostonu, razvili su novu metodu kojom vodootpornost podižu na novu granicu.

Tehnologija koja omogućuje da se kapljice vode odbijaju od površine i čim prije nestaju s nje, vrlo je važna za razne praktične stvari, među kojima je i sustav protiv stvaranja leda na krilima zrakoplova. Naime, vrijeme koje je potrebno da se kapljice čim prije izgube s površine, predstavlja odlučujući faktor o kojem ovisi hoće li se voda zalediti ili prije toga nestati s površine, pa znanstvenici širom svijeta razvijaju takozvane superhidrofobne materijale.

No Varanasijev tim je otkrio kako sve ne leži isključivo u sastavu materijala, jer se odbijanje, raspršavanje i nestanak kapljica s površine može ubrzati za 40% stvaranjem tekstura, odnosno mikroskopski sitnih žljebova pod određenim kutovima, čime se razbija simetričnost kapljica i omogućuje njihovo cijepanje u netipične oblike, što omogućuje znatno kraće vrijeme u kojem su voda i površina u kontaktu, odnosno ubrzava nestanak kapljica.

Varanasi kaže kako su na ovo došli proučavanjem primjera iz prirode, poput krila Morpho leptira koja uklanjaju vodu na sličan način zahvaljujući "teksturi" krvnih žila na svojoj površini.

Znanstvenici kažu kako se ove teksture mogu jednostavno primijeniti u industriji, pomoću glodalica koje bi takve strukture izrađivale na recimo aluminijskim pločama, čime bi se izbjegavala korozija i leđenje, pa vjeruju kako bi njihova tehnologija mogla zamijeniti ili poboljšati sve postojeće sustave za izradu zaštitnih vodootpornih površina. 

Izvor: MIT

 

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->