Nalazite se
Članak
Objavljeno: 03.12.2013. 13:15

Studija 

Ženski mozak je umreženiji od muškog

MRI skeniranja ukazuju da su mozgovi žena i muškaraca posvećeni različitim vrstama zadaća.

Ženski mozak je umreženiji od muškog

U jednoj od najvećih studija neuronskih mreža, znanstvenica Ragini Verma, profesorica na odjelu radiologije na Medicinskoj školi Perelman koja se nalazi u okviru Sveučilišta Pennsylvania i njezini kolege, proveli su MRI skeniranje mozga na 949 osoba, odnosno 428 muškaraca i 521 žena, starosti od 8 do 22 godine, podijeljenih u tri grupe (8 do 13, 13 i 4 mjeseca do 16, te 17 do 22).

Cilj studije je bilo proučavanje konekcija u mozgovima s ciljem pojašnjenja razlika u kognitivnim sposobnostima žena i muškaraca.

Studija je ukazala da se mozgovi žena i muškarci prilično razlikuju, pa se kod muškaraca mogu vidjeti veće neuronske konekcije od naprijed prema natrag i unutar jedne hemisfere, što sugerira da su njihovi mozgovi strukturirani tako da čim bolje povezuju percepciju i koordiniranu akciju. S druge strane, neuronske konekcije kod žena su izraženije između lijeve i desne hemisfere, što upućuje bolju povezanost između analitike i intuicije.

"Ove mape ukazuju na velike razlike u arhitekturi ljudskog mozga, što će nam pomoći u postavljanju znanstvenih temelja o tome zbog čega su muškarci sposobniji za izvođenje jednih zadaća, a žene drugih", kaže Verma.

Ovakve razlike u neuronskim mrežama pojašnjavaju zbog čega su muškarci bolji u učenju i izvođenju pojedinačnih zadaća poput vožnje bicikla i snalaženja u prostoru, dok žene imaju superiornu memoriju i bolje društvene kognitivne vještine, što ih čini sposobnijima za multitasking i pronalaženje rješenja namijenjenih grupama. 

Znanstvenici kažu kako je ova studija potvrdila točnost prijašnjih studija ponašanja provedenih na Sveučilištu Penn, koje su ukazale na razlike između spolovima. Žene su nadmašile muškarce u održavanju pažnje, govoru, pamćenju lica i društvenim vještinama, dok su muškarci bili uspješniji u prostornoj obradi podataka, te u brzini senzomotorike.

U sljedećim istraživanjima znanstvenici će nastojati koliko se pojedinačne konekcije razlikuju prema spolovima, odnosno koje su neuralne konekcije muškarcima i ženama zajedničke, a koje nisu.

Ovaj znanstveni rad je objavljen u publikaciji PNAS, te se može pronaći na ovoj poveznici.

Izvor: Sveučilište Pennsylvania

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->