Nalazite se
Članak
Objavljeno: 20.12.2013. 12:27

Hik poruke 

VIDEO: Slanje SMS-ova alkoholnim parama

Ovaj sustav emitira i prima molekularne alkoholne tekstualne poruke. 

VIDEO: Slanje SMS-ova alkoholnim parama

Znanstvenici Sveučilišta u Torontu koriste alkohol za slanje tekstualnih poruka. Mada već sama po sebi ova vijest djeluje prilično bizarno, znanstvenici kažu da se ne radi o šali, već o novoj znanstvenoj metodi koja bi jednog dana mogla čak biti primjenjiva u svakodnevnom životu.

Sustav koji su razvili konvertira izopropil alkohol u binarni kod, za što su koristili Arduino Uno računalo, Adafruit LCD, stolni ventilator i bočicu raspršivača s alkoholom kako bi kratke tekstualne poruke emitirali s jedne strane stola na drugu, gdje se nalazio senzor koji mjeri količinu alkohola u zraku. Nakon toga, isparenja se pretvaraju u ne-binarne znakove, te se poruke uspješno rekonstruiraju. Na taj način znanstvenici su uspješno izveli primopredaju tekstualne poruke "O Canada".

Znanstvenici kažu kako se ovaj tip kemijske primopredaje podataka može smanjiti na mikroskopsku razinu, te bi svoju primjenu mogao naći na polju medicine za targetiranu dostavu lijekova u organizam. Pored toga bi se mogao prilagoditi i za komunikacijske potrebe u posebnim situacijama poput akcija spašavanja u prostorima gdje ne prolaze radio valovi, recimo u kanalizacijskim sustavima.

Postavlja se pitanje je li ova tehnologija primjenjiva za razdoblje predstojećih blagdana, kada će se u zraku nalaziti prilično velike količine alkoholnih para koje bi mogle "hakirati" sustav. 

Izvor: PLOS ONEVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->