Nalazite se
Članak
Objavljeno: 31.01.2017. 16:51

Tokamak Energy 

VIDEO: Komercijalni fuzijski reaktor

Tvrtka Tokamak Energy će do 2025. godine sagraditi reaktor koji će u komercijalnu uporabu ući do 2030.

VIDEO: Komercijalni fuzijski reaktor

Mada je fuzijska energija jedna od najobećavajućih tehnologija koje bi nam trebale pomoći u rješavanju ovisnosti o fosilnim gorivima, do sada niti jedan tim koji se bavi razvojem fuzijskih reaktora nije objavio timeline koji bi nam otkrio kada će se neki od njih naći u komercijalnoj primjeni.

Tvrtka Tokamak Energy je prva koja izlazi s preciznim planovima i informacijama o svojem projektu te vjeruje kako će njezin "sferični tokamak" ući u komercijalnu uporabu 2030. godine

Zahvaljujući dizajnu za koji kažu da dimenzijama predstavlja samo djelić u odnosu reaktore drugih timova širom svijeta, Tokamak Energy će ovog proljeća započeti s testiranjem probnog reaktora koji unutar magnetskog polja može obuzdati vruću plazmu, a 2025. bi trebali sagraditi prvi komercijalni prototip, kako bi se pet godina nakon toga njihov ST40 reaktor mogao priključiti na sustav za distribuciju električne energije.

Tehnologija tvrtke iz Oxfordshirea temelji se na superprovodnim magnetima visokih temperatura (HTS), koji omogućuju visoke performanse uz nisku potrošnju energije u relativno malim uređajima. Sustav koristi kombinaciju dva seta magnetskih kondenzatora koji istovremeno stvaraju magnetsko polje u vertikalnim i horizontalnim smjerovima, čime plazmu drže u svojevrsnom magnetskom kavezu, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Toplina koju stvara plazma omogućuje postizanje jedne trećine od 100 milijuna °C potrebnih za fuziju, a dodatno grijanje plazme se osigurava kada se neutralni vodikovi atomi injektiraju velikom brzinom u plazmu, ioniziraju i bivaju zarobljeni unutar magnetskog polja. Kako se počinju usporavati predaju svoju energiju plazmi i zagrijavaju je.

Prvi reaktor s HTS magnetima koji je Tokamak Energy demonstrirao 2015. godine omogućio je 29 sati kontinuirane plazme, što je svjetski rekord.

Ove hrabre planove o puštanju u pogon prvog komercijalnog reaktora iznio je šef tvrtke David Kingham na IAE (International Energy Agency) konferenciji, rekavši da tvrtka radi i na razvoju novih materijala, a prema njegovim riječima idući ST40 reaktor će biti u stanju stvarati i održavati plazmu temperature od 15 milijuna °C, što je više nego u sredini Sunca.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam