Nalazite se
Članak
Objavljeno: 25.01.2017. 10:41

DiPOLE 100 

Češki super laser od 1 kW 

Moćni laser je deset puta jači od bilo kojeg te vrste na svijetu i postavio je novi rekord.

Češki super laser od 1 kW

Tim čeških i britanskih znanstvenika konstruirao je HPPL laser (high peak power laser) pod nazivom DiPOLE 100 kojem su nadjenuli ime Bivoj po češkom mitološkom junaku nadnaravne snage.

U češkom HiLASE centru znanstvenici su uspjeli postići da njihov laser radi na energiji izlazne snage od 100 J po pulsu na 10 Hz (1 kW) duže od jednog sata bez intervencije operatera.

Bitoj 2

Bivoj se razlikuje od drugih postojećih HPPL lasera poput Texas Petawatt lasera u Austinu i druga dva petavatna LFEX lasera u japanskoj Osaki, razvijenih u okviru Fast Ignition Experiments projekta, koji imaju veću vršnu snagu u milijardama vata, no moraju se jako dugo puniti, pa mogu biti ispaljeni samo nekoliko puta dnevno. Za razliku od njih Bivoj, u čiju je izradu utrošeno 28 milijuna dolara, može postići znatno veći prosječni energetski output jer ispucava manje snažnu zraku uzastopce, a po tome je najjači na svijetu.

Bitoj 3

Znanstvenici kažu da će ovu tehnologiju komercijalizirati već u drugoj polovici ove godine, a svoju će primjenu naći  u industriji, konkretno za kaljenje metala i u procesu izrade poluvodiča.  

Vezani sadržaji
Ključne riječi Češka laser Bitoj DiPOLE 100 HiLASE
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->