Nalazite se
Članak
Objavljeno: 27.01.2017. 12:59

University of Florida 

VIDEO: Znanstvenici vraćaju izgubljeni okus rajčicama

Brojne modifikacije prouzročile su da mnoge sorte rajčica više nemaju nikakav okus pa se to želi ispraviti.

VIDEO: Znanstvenici vraćaju izgubljeni okus rajčicama

Svi koji kupujete ili ste ponekad kupili rajčice izvan sezone, posebice u trgovačkim centrima i dućanima, vrlo brzo ste otkrili da se nikako ne mogu usporediti s rajčicama iz bakinog vrta ili od kumice s placa, jer doslovce nemaju nikakav okus koliko god lijepo i primamljivo djelovale.

Ovog problema su se napokon uhvatili i znanstvenici koji snose dio krivice za to da se godinama zbog GMO-a i selektivnog uzgoja više vodilo računa o tome da rajčice dulje traju, budu otpornije na bolesti i izgledaju uniformirano nego kakav im je okus, kao što objašnjava hortikulturni znanstvenik dr. Harry Klee sa Sveučilišta Florida u ovom videu. 

Znanstvenici su stoga krenuli u potragu za kemijskim kombinacijama koje čine rajčice ukusnima. Prvo su sekvencionirali DNK i istražili kemikalije povezane s okusom 398 različitih vrsta domaćih, "industrijskih" i divljih rajčica, a potom su selektirali 160 uzoraka i dali ih na kušanje stotini testera.

Kombinirajući rezultate testiranja od strane ljudi se kemijskim i genetskim analizama, znanstvenici su došli u priliku identificirati izgubljene gene povezane s okusom. Nakon toga su loše gene u modernim rajčicama zamijenili dobrima koji im vraćaju okus.

Osim što su pronašli način kako da vrate rajčicama izgubljeni okus, znanstvenici su ovime stvorili novu metodu za genetsku analizu koja može biti na raspolaganju svim uzgajivačima voća (ako niste znali i rajčica je zapravo voće a ne povrće).  

Hoćemo li zbog ovoga imati zdraviju hranu teško je reći, ali ćemo barem uživati u njezinom okusu. Mi bismo vam ipak preporučili da voće i povrće kupujete iz domaćih provjerenih izvora i to samo kada mu je sezona, a vi kako hoćete.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->