Nalazite se
Članak
Objavljeno: 26.10.2021. 11:06

ESA 

Možda je otkriven planet u drugoj galaksiji

U jednom binarnom sustavu u galaksiji M51 znanstvenici su otkrili zatamnjenje koje ukazuje da se radi o planetu.

Možda je otkriven planet u drugoj galaksiji

Otkrivanje planeta izvan Sunčevog sustava samo je po sebi vrlo složena stvar a njihovo postojanje je prvi puta znanstveno potvrđeno tek 1995. godine kada su M. Mayor i D. Queloz otkrili planet 51 Pegasi b (Bellerophon), za što su 2019. godine osvojili Nobelovu nagradu.

Do danas je potvrđeno postojanje više od 4.000 egzoplaneta i gotovo svakim danom se otkrivaju novi, no izvan naše galaksije Mliječne staze ih nije bilo moguće otkriti mada svi znamo da postoje.

Proučavanjem podataka s NASA-inog svemirskog rendgenskog opservatorija Chandra i ESA-inog XMM-Newton, Rosanne Di Stefano i njezini kolege iz Centra za astrofiziku Harvard & Smithsonian, u galaksiji M51 (Vrtlog) otkrili su privremeno zatamnjenje X-zraka iz binarnog sustava u kojem je masivna zvijezda u orbiti oko neutronske zvijezde ili crne rupe. Ovo zatamnjenje tumače kao planet koji je prošao ispred izvora X-zraka oko neutronske zvijezde ili crne rupe, no to nije tako lako dokazati.

Lokacija mogućeg planeta u galaksiji Vrtlog

"Prvo smo se morali uvjeriti da signal nije uzrokovan nečim drugim”, kaže Rosanne. "To smo učinili dubinskom analizom zatamnjenja rendgenskih zraka u Chandra podacima, analizom drugih zatamnjenja i signala u XMM podacima, te modeliranjem zatamnjenja uzrokovanih drugim mogućim događajima, uključujući planet."

Mogu li zatamnjenje rendgenskih zraka uzrokovati male zvijezde poput smeđeg ili crvenog patuljka? Ne, tvrde oni, sustav je premlad za to, a tranzitni objekt prevelik. Može li to biti oblak plina i prašine? Nije vjerojatno, kaže tim, jer zatamnjenje ukazuje na prolazni objekt s dobro definiranom površinom, što ne bi bilo isto za oblak koji prolazi. Čak i da planet ima atmosferu, i dalje bi imao bolje definiranu površinu od oblaka.

Planet u drugoj galaksiji

Može li se pad objasniti varijacijama u svjetlini samog izvora? Autori rada uvjereni su da to nije tako, jer iako je svjetlost iz izvora potpuno nestala nekoliko sati prije nego što se vratila, temperatura i boje svjetla su ostale iste.

"Napravili smo računalne simulacije kako bismo vidjeli ima li zatamnjenje karakteristike tranzitnog planeta i otkrili smo da savršeno odgovara. Prilično smo uvjereni da to nije ništa drugo i da smo pronašli svog prvog kandidata za planet izvan Mliječne staze", dodaje Rosanne.

Izvor: Europska svemirska agencija

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->