Nalazite se
Članak
Objavljeno: 18.10.2021. 16:51

Radiant 

Stižu nam mali nuklearni reaktori

Inženjeri koji su radili reaktore za kolonije na Marsu u SpaceX-u, osnovali su vlastitu tvrtku s velikim planovima.

Stižu nam mali nuklearni reaktori

Usprkos tome što kod mnogih izazivaju veliku bojazan od fatalnih nesreća, nuklearne elektrane i nuklearni reaktori predstavljaju najbolju i najčišću alternativu fosilnim gorivima u razdoblju tranzicije na obnovljivu energiju, jer jedini mogu udovoljiti energetskoj potražnji svijeta bez ugljena i nafte.

Bivši inženjeri SpaceX-a koji su radili na projektu razvoja malih nuklearnih reaktora za kolonije na Mjesecu i Marsu osnovali su startup Radiant čiji je cilj na tržište dovesti male nuklearne reaktore od 1 megavata, koji će biti u stanju napajati 10.000 domova.

Nakon što je dobio novu investiciju u visini od 1,2 milijuna dolara za razvoj projekta on "anđela investitora", Radiant je privukao mnoge zainteresirane, uključujući i vojsku koja bi željela dobiti nuklearno energetsko postrojenje kojim bi napajala svoje čitave vojne baze u razdoblju od 4 do 8 godina prije nego što potroši Radiantovo, kako kažu, "napredno čestično gorivo".

radiant reaktor

Takvi reaktori bi osim smanjenja ovisnosti o fosilnim gorivima, omogućili energiju čitavim lokalnim zajednicama, mjestima, gradovima i regijama, a Radiant tvrdi da se njegovo gorivo neće taliti i izdržat će puno više temperature u odnosu na tradicionalna nuklearna goriva. Pored toga, ti mali reaktori će koristiti helij za hlađenje koji će značajno smanjiti koroziju te rizike od pregrijavanja i kontaminacije.

Tvrtka ne navodi detalje o svojim novim nuklearnim gorivima i principu rada mini reaktora, jer se njezina tehnologija nalazi u procesu patentiranja i licenciranja, no kažu da se sve vrti oko novih sustava punjenja reaktora i učinkovitog prenošenja topline iz njegove jezgre.

Jako nas zanima kada ćemo saznati i vidjeti nešto konkretno, jer ovo ima veliki potencijal, a u svijetu se razvijaju i brojni drugi slični projekti malenih nuklearki koje su nam puno bliže od fuzijskih elektrana.  

Vezani sadržaji
Ključne riječi MINI reaktori Radiant
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam













   

*/-->