Nalazite se
Članak
Objavljeno: 11.10.2021. 14:45

University of Texas 

Tablete hidrogela za pročišćavanje pitke vode

Znanstvenici proizveli nove hidrogel tablete koje mogu dezinficirati onečišćenu vodu za sat vremena.

Tablete hidrogela za pročišćavanje pitke vode

Najpoznatiji način pročišćavanja vode je njezino prokuhavanje, no za to trebate dosta vremena i energije, što nije previše primjenjivo u najsiromašnijim zemljama. Slična stvar je i sa solarnim pročistačima, filterima od grafena i automatskim despenzerima klora, no oni često nisu dovoljno učinkoviti ili zahtijevaju energiju.

Znanstvenici Sveučilišta Texas u Austinu razvili su novu metodu pročišćavanja koja funkcionira na vrlo jednostavan način i na zahtijeva energiju.

Radi se o tableti hidrogela koja se može jednostavno ubaciti u spremnik za vodu, gdje će ubiti 99,999 posto bakterija u roku od jednog sata. Nakon toga hidrogel se može ukloniti ne ostavljajući za sobom nikakve ostatke ili kemikalije.

Tablete funkcioniraju stvaranjem vodikovog peroksida koji zajedno s česticama aktivnog ugljika ubija bakterije narušavanjem njihovog metabolizma, a tim kaže da se pritom ne stvaraju štetni nusprodukti.

Ovi hidrogelovi pročišćivači također bi mogli pronaći primjenu u poboljšanju drugih tehnika, poput sustava solarne destilacije. Ti sustavi rade korištenjem topline Sunca koje isparava vodu i sakuplja je u drugom spremniku, ostavljajući zagađivače iza sebe. Ta se oprema može začepiti mikroorganizmima, no znanstvenici kažu da bi to novi hidrogel mogao spriječiti.

"Naš multifunkcionalni hidrogel može napraviti veliku stvar u ublažavanju globalne nestašice vode jer je jednostavan za korištenje, visoko učinkovit i potencijalno proširiv do masovne proizvodnje", kaže Guihua Yu, vodeći autor studije.

Znanstvenici kažu da su sljedeći koraci pronaći načine za poboljšanje hidrogelova kako bi ubijali širi spektar bakterija i virusa, a komercijalizacija je već u tijeku.

Studiju objavljenu u časopisu Advanced Materials možete pronaći na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->