Nalazite se
Članak
Objavljeno: 24.10.2021. 11:16

Starlab 

Za 6 godina stiže komercijalna svemirska postaja

Lockheed Martin planira u orbiti Zemlje izgraditi prvu komercijalnu svemirsku postaju.

Za 6 godina stiže komercijalna svemirska postaja

Tvrtke Lockheed Martin, Nanoracks i Voyager Space udružile su se na projektu stalne orbitalne svemirske postaje pod nazivom Starlab, čija će gradnja u svemiru započeti 2027. godine.

Obzirom da NASA nakon više odgoda namjerava konačno umiroviti ISS do 2030. godine, potiče privatne tvrtke da razvijaju nove postaje u okviru Commercial Low-Earth Orbit Destination (CLD) projekta. Jedna od tih postaja biti će Starlab, prva komercijalna postaja koja će osim za znanstvene potrebe i trening astronauta služiti i kao hotel za svemirski turizam.

Prema postojećim planovima, Starlab bi trebao biti djelomično na "napuhavanje", što znači da će se sastojati od modula koji će se u svemir dovesti u kompaktnom obliku a potom se raširiti poput harmonike. Postaja će sadržavati metalno pristajalište za letjelice, a imat će zapreminu od 340 m3, sadržavati 4 solarna kolektora i sunčevu elektranu snage od 60 kW.

ECLSS sustav (Environmental Control and Life Support System) će omogućiti boravak stalne posade od 4 osobe plus posjetitelji, a sadržavat će i robotsku ruku za rukovanje teretnim letjelicama i obavljanje eksperimenata.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->