Nalazite se
Članak
Objavljeno: 29.05.2021. 13:59

Space Canary 

Mjesečev senzor detektira zagađenje zraka na Zemlji

Senzor za detekciju prašine u budućoj Mjesečevoj bazi prilagođen je za detekciju zagađenja zraka na Zemlji.

Mjesečev senzor detektira zagađenje zraka na Zemlji

Jedan od izazova s kojima će se susresti budući astronauti koji će boraviti dulje vrijeme na Mjesecu je prašina koja je u stanju oštetiti opremu i izazvati ozbiljne zdravstvene probleme.

Problem s Mjesečevom prašinom poznat je još od Apollo misija, kada je astronaut Gene Cernan 1972. godine nakon šetnje Mjesecom zbog nje dobio "mjesečevu hunjavicu" koja mu je izazvala snažno kihanje, curenje suza i sušenje grla. Za razliku od prašine na Zemlji, Mjesečeva prašina prianja čvrsto na sve površine i astronauti Apollo misija nisu je uspjeli skinuti sa svojih odijela čak ni specijalno dizajniranim vakuumskim usisivačem, što je izazvalo njezino udisanje i spomenute zdravstvene probleme.

lunar_outpost_3a

NASA se 2024. godine namjerava vratiti na Mjesec i uspostaviti tamo trajnu postaju, pa je problem s prašinom još važnije riješiti, jer bi njezino udisanje kroz duže vrijeme moglo izazvati puno ozbiljnije posljedice od hunjavice, između ostaloga uzrokovati oštećenja pluća i rožnica. Iz tog razloga NASA je angažirala tvrtku Lunar Outpost Inc., koja je dizajnirala specijalni detektor sitnih čestica prašine pod nazivom Space Canary koji će se koristiti u orbitalnoj postaji Gateway te budućim mjesečevim bazama, a već se pokazao uspješnim u prototipu Lockheedove nastambe za Mjesec.

lunar_outpost_4

No tehnologija koju je razvio Lunar Outpost neće se koristiti samo na Mjesecu, jer ju je tvrtka prilagodila za korištenje na Zemlji, kako bi se nova inačica uređaja pod nazivom Canary-S mogla koristiti za detekciju zagađenja zraka kao posljedica šumskih požara, vulkanskih erupcija i spaljivanja fosilnih goriva.

Novi detektor će detektirati čestice koje se sastoje od kombinacije tekućih i čvrstih tvari, veličine manje od zrna soli, koje mogu izazivati respiratorne i kardiovaskularne probleme i doprinositi općem zagađenju našeg planeta i klimatskim promjenama.

Canary-S je samoodrživa jedinica koja se napaja sunčevom energijom i šalje podatke korištenjem celularne tehnologije. Može mjeriti razne onečišćujuće tvari, uključujući sitne čestice, ugljični monoksid, metan, sumporni dioksid i hlapljive organske spojeve. Uređaj neprestano vrši mjerenja i svake minute šalje poruku do sigurnog oblaka, od kuda se usmjeravaju na internetsku nadzornu ploču tvrtke Lunar Outpost ili na bazu podataka krajnjeg korisnika za pregled i analizu.

lunar_outpost_5

Senzori se već koriste u 15 američkih država za potrebe raznih organizacija i industrija, među kojima je američki Forest Service, koji Canary-S koristi za praćenje emisija nastalih od šumskih požara u realnom vremenu, a testira se i u urbanim područjima, tvrtkama, školama, vrtićima i naftnoj industriji.

Ovo je još jedan od primjera koji možete iskoristiti kao argument kada vas netko pita zbog čega se troše toliki veliki novci za istraživanje svemira kada nemamo ništa od toga. Možete im slobodno reći da je svaka svemirska tehnologija u konačnici pronašla svoju primjenu na Zemlji, u transportnim, navigacijskim, komunikacijskim, medicinskim, računalnim i mnogim drugim područjima, čega većina nas nije uopće svjesna.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->