Nalazite se
Članak
Objavljeno: 20.11.2023. 15:31

NASA 

Hubble mjeri veličinu tranzitnog planeta blizu Zemlje

Planet s oznakom LTT 1445Ac, veličine Zemlje, udaljen je od nas samo 22 svjetlosne godine.

Hubble mjeri veličinu tranzitnog planeta blizu Zemlje

NASA-in svemirski teleskop Hubble izmjerio je veličinu najbližeg egzoplaneta veličine Zemlje koji prolazi preko lica susjedne zvijezde. Ovo poravnanje, nazvano tranzit, otvara vrata daljnjim studijama kako bi se vidjelo kakvu atmosferu, ako je uopće ima, stjenoviti svijet može imati.

Omanji planet, LTT 1445Ac, prvi je put otkrio NASA-in Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) 2022. godine. Ali geometrija orbitalne ravnine planeta u odnosu na njegovu zvijezdu gledano sa Zemlje bila je neizvjesna jer TESS nema potrebnu optičku rezoluciju. To znači da je detekcija mogla biti takozvani 'grazing tranzit', gdje planet prelazi samo mali dio diska matične zvijezde. To bi dalo netočnu donju granicu promjera planeta.

"Postojala je šansa da ovaj sustav ima nesretnu geometriju i ako je to slučaj, ne bismo izmjerili pravu veličinu. Ali s Hubbleovim mogućnostima odredili smo njegov promjer", rekla je Emily Pass iz Centra za astrofiziku Harvard & Smithsonian u Cambridgeu, Massachusetts.

Hubbleova promatranja pokazuju da planet čini normalan tranzit u potpunosti preko diska zvijezde, dajući pravu veličinu od samo 1,07 puta Zemljinog promjera. To znači da je planet stjenoviti svijet, poput Zemlje, s približno istom površinskom gravitacijom. Ali na površinskoj temperaturi od otprilike 260°C, što je prevruće za život kakav poznajemo.

Planet kruži oko zvijezde LTT 1445A, koja je dio trostrukog sustava od tri crvene patuljaste zvijezde koji je udaljen 22 svjetlosne godine u zviježđu Eridan. Zvijezda ima još dva prijavljena planeta koji su veći od LTT 1445Ac.

"Planeti u tranzitu su uzbudljivi jer možemo karakterizirati njihove atmosfere spektroskopijom, ne samo s Hubbleom već i sa  svemirskim teleskopom James Webb. Radujemo se naknadnim promatranjima koja će nam omogućiti bolje razumijevanje raznolikosti planeta oko drugih zvijezda", rekla je Pass.

Vezani sadržaji
Ključne riječi NASA
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->