Nalazite se
Članak
Objavljeno: 20.08.2016. 11:09

Editiranje gena 

Geni pojašnjavaju poveznicu između peraja i ruku

CRISPR metoda zamjene gena pomaže u otkrivanju evolucijske poveznice u razvoju ruku iz peraja.

Geni pojašnjavaju poveznicu između peraja i ruku

CRISPR (Clusters of Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats), metoda je koja uključuje zamjenu gena i predstavlja veliku nadu znanstvenicima koji vjeruju da bi se pomoću nje jednog dana mogle "isključivati" bolesti kod ljudi. No osim izazivanja kontroverzi u vezi stvaranja nadljudi i miješanja u zakone prirode (ili Boga), znanstvenici CRISPR koriste i za istraživanja o evoluciji.

Jedan znanstveni tim sa Sveučilišta u Chicagu, koristio je CRISPR metodu kako bi otkrio evolucijsku poveznicu između peraja i ruku. Znanstvenici su editirali gene peraja u ribama zebricama kako bi učinili odgovarajuće stanice svijetlećim tijekom razvoja, te su otkrili da slično isijavanje postoji i u genima šapa miševa. Drugim riječima, između njih postoji velika sličnost, jer i jedni i drugi daju upute stanicama embrija kako se trebaju vezati.

Ovo otkriće ukazuje da najveća razlika između peraje i ruke (šape) dolazi od strane uključenog tkiva poput dermalne kosti kod riba ili endohodralnog hrskavičnog tkiva kod ljudi.

Ovo znanstvenicima objašnjava povezanost vrsta kod kojih su peraje izrasle nalik na udove. To istraživanje koje je objavljeno u znanstvenom radu u publikaciji Nature ukazuje da se CRISPR metoda editiranja gena može uspješno koristiti u proučavanju evolucijskih uzoraka, pa bi aspekti biološkog razvoja vrsta koji su dosad bili misterij mogli biti malo pojašnjeni.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->