Nalazite se
  • Sci Tech
  • Znanost
  • VIDEO: Proizvodnja neiscrpne zdrave energije na pogon osmoze
Članak
Objavljeno: 07.08.2016. 13:05

EPFL 

VIDEO: Proizvodnja neiscrpne zdrave energije na pogon osmoze

Znanstvenici proizveli generator struje na pogon osmoze koji je u stanju stvarati elektricitet iz morske vode.

VIDEO: Proizvodnja neiscrpne zdrave energije na pogon osmoze
dr. Aleksandra Radenović

Ušće neke rijeke u more je mjesto gdje se slatka voda miješa s morskom, te bi se reklo da ne predstavlja ništa posebno. No međunarodni tim znanstvenika među kojima se nalazi i hrvatska znanstvenica, fizičarka dr. Aleksandra Radenović, smatra da je to idealni izvor velikih količina električne energije.

Zamislite jedan bazen podijeljen na dva dijela, u kojem je jedan dio ispunjen slatkom, a drugi morskom vodom, a između njih se nalazi polupropusna membrana. Molekule iz bazena sa slatkom vodom se probijaju kroz membranu (membrana propusna na otapalo, ali ne i na otopljenu tvar), kako bi razrijedile slanu vodu, a taj se proces naziva osmoza.

osmoza

Pri difuziji molekula otapala kroz membranu dolazi do porasta razine tekućine na jednoj strani membrane i smanjenja nivoa tekućine na drugoj strani. Porast nivoa tekućine na jednoj strani stvara hidrostatski tlak koji se suprotstavlja osmozi tj. osmotskom tlaku koji djeluje na membranu. To znači da se u trenutku dok molekule prolaze kroz membranu, razina vode na slanoj strani povećava, što može stvoriti energiju za pokretanje turbine koja pokreće generator struje.

Mada je ovo poznato već duže vrijeme, osmoza se do sada nije koristila za dobivanje struje izvan laboratorija, jer je osmotski tlak stvarao premalo energije da bi se mogao koristiti u praktičnoj primjeni.

generator na osmozu

Znanstvenici iz SAD-a i švicarskog EPFL-a (École polytechnique fédérale de Lausanne), među kojima se nalazi i dr. Aleksandra Radenović, uspjeli su izraditi novi generator na osmozu koji znatno nadmašuje sve dosadašnje. Njihov sustav u jednoj strani tanka sadržava više koncentracije iona morske vode u odnosu na drugi dio. Membrana debljine od jedva tri atoma sadrži samo jedan otvor kroz koji prolaze samo ioni s pozitivnim nabojem, dok obje strane spaja elektroda. Kada se pozitivni ioni istiskuju kroz membranu, njihovi elektroni prolaze kroz elektrodu stvarajući struju.   

Glavna stvar u ovoj tehnologiji leži u ultratankoj membrani i njezinom mikroskopskom otvoru, zahvaljujući čemu je moguće dobiti moćan generator energije.

Princip rada generatora zdrave obnovljive energije koji radi na pogon osmoze možete vidjeti u ovom videu. 

Znanstvenici kažu da bi veće membrane s bezbroj otvora mogle omogućiti generiranje velikih količina energije, pa bi primjerice membrana veličine samo jednog kvadratnog metra mogla generirati 1 megavat struje, što je dovoljno za napajanje otprilike 750 domova.

Ovu bi se tehnologiju moglo postaviti na ušća rijeka gdje se susreću slatka i morska voda, a za razliku od vjetroturbina ili sunčevih ploča, energija bi se mogla generirati 24 sata na dan, što donosi potencijal za napajanje čitavih gradova.

Izvori: EPFLNatureVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->