Nalazite se
Članak
Objavljeno: 08.08.2016. 14:43

Umjetna inteligencija 

Watson AI izliječio ženu od leukemije

IBM-ova umjetna inteligencija postavila dijagnozu rijetke bolesti koju liječnici nisu mogli otkriti.

Watson AI izliječio ženu od leukemije

Svaki puta kada čujemo za IBM-ovu umjetnu inteligenciju Watsona, na pamet nam padne pobjeda računala nad ljudskim protivnicima u kvizu Izazov, no ovaj je superpametni sustav do sada već našao brojne druge pametnije načine primjene, uključujući medicinu.

Watson AI je nedavno ostvario svoje najveće postignuće spasivši po prvi puta ljudski život. Liječnici i znanstvenici sa Sveučilišta u Tokiju izvještavaju da je umjetne inteligencija dijagnosticirala rijetki oblik leukemije kod jedne 60-godišnje pacijentice, koju su liječnici prije nekoliko mjeseci potpuno krivo liječili.

Watsonu j trebalo samo 10 minuta da usporedbom genetskih promjena pacijentice s podatkovnom bazom od 20 milijuna znanstvenih radova na temu liječenja raka identificira rijetku vrstu leukemije, a zahvaljujući njegovoj dijagnozi pacijentica je počela primati pravilnu terapiju, čime joj je u posljednji trenutak spašen život.

Liječnici navode da Watson AI nije svemoguć u postavljanju dijagnoze, jer je učinkovit samo u onim slučajevima kada se može osloniti na veliku podatkovnu bazu, no navode da bi mogao biti jako koristan u onim situacijama kada dobije slučaj neke izuzetno rijetke bolesti, jer će uštedjeti puno vremena liječnicima koji bi inače morali sami proučavati veliki broj znanstvenih radova, ili se nadati da će im neka druga bolnica ili liječnik poput dr. Housea pomoći u tome.

Izvor: NDTVVezani sadržaji
Ključne riječi IBM Leukemija AI Watson dijagnoza
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->