Nalazite se
Članak
Objavljeno: 16.08.2016. 13:28

Dugovječni predatori 

VIDEO: Grenlandski morski pas može živjeti 400 godina

Znanstvenici dokazali da su ove spore životinje najdugovječniji kralježnjaci na našem planetu.

VIDEO: Grenlandski morski pas može živjeti 400 godina

Grenlandski morski pas je po mnogo čemu jedinstven u svijetu podvodnih predatora. Osim što je izrazito spor, najviše se voli kretati u tamnim dubokim oceanima do dubine od čak 2500 metara, a hrani se doslovce svime što pronađe, pa su u želucima tih životinja pronađene strvine tuljana, jelena, pa čak i drugih grenlandskih morskih pasa, što znači da ne zazire ni od kanibalizma.

Mada su znanstvenici do sada pretpostavljali da ovu vrstu morskih pasa odlikuje i dugovječnost, nitko nije znao točno koliko dugo mogu poživjeti, a sada je napokon i to rasvijetljeno.

U znanstvenom radu koji je objavila grupa znanstvenika u publikaciji Science, predočeni su dokazi koji ukazuju na to da grenlandski morski pas može živjeti čak 400 godina, što ga čini najdugovječnijim kralježnjakom na našem planetu, a u "akciji" ga možete vidjeti u ovom videu.

Do ovog otkrića znanstvenici su došli metodom utvrđivanja starosti jedinki pomoću radioaktivnog izotopa ugljika, pri čemu su testirali zjenice životinja. Testovi su ukazali da su ovi neugledni morski psi stari nekoliko stotina godina, a najstariji među njima je doživio čak 392 godine

Pored toga, impresivan je i podatak da grenlandski morski pas spolnu zrelost ostvaruje s nekih 150 godina starosti, što znači da su stopedesetogodišnjaci tek ušli u pubertet.  

Jedina morska životinja koja može živjeti duže od grenladskog morskog psa je jedna vrsta školjke pod nazivom quahog, za koju je dokazano da može živjeti čak 500 godina.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->