Nalazite se
Članak
Objavljeno: 21.04.2019. 13:26

UCLA 

Dobivanje energije iz padanja snijega

Struja nastaje korištenjem silikona negativnog naboja u kontaktu sa snijegom pozitivnog.

Dobivanje energije iz padanja snijega

Znanstvenici sveučilišta UCLA razvili su uređaj koji nazivaju "snow-based TENG" ili triboelektrični nanogenerator temeljen na snijegu, koji je u stanju stvarati energiju iz jednog potpuno novog obnovljivog izvora, padanja snijega. Triboelektrični efekt u ovom procesu je poznata stvar i odnosi se na dobivanje energije iz trenja. Na primjer, drobljenjem kristalnog šećera nastaju mali električni izboji koje možete vidjeti kao slabu plavičastu svjetlost. U nekim znanstvenim laboratorijama se taj način dobivanja struje istražuje za razvoj odjeće od posebnih polimera koja će nam jednog dana napajati gadgete samo tako što je nosimo, krećemo se i pomičemo u njoj.

U ovom slučaju znanstvenici su triboelektrični učinak iskoristili tako da snijeg koji je pozitivno nabijen pada na silikon negativnog naboja čime se stvara statički elektricitet.

1-s2.0-S2211285519302204-fx1_lrg

U svojem znanstvenom radu opisuju izradu TENG generatora koji stvara elektricitet interakcijom između jednog materijala koji hvata elektrone s drugim koji ih predaje. Sintetički materijal koji se sastoji od atoma silicija i kisika u kombinaciji s ugljikom, vodikom i drugim elementima, negativno je nabijen pa kad na njega pada snijeg stvara struju koju uređaj hvata i poslije ju može prosljeđivati uređajima koje se želi napajati.

Generator tog tipa mogao bi se jednog dana koristiti za napajanje raznih, posebice nosivih gadgeta i senzora, ali i integrirati u sunčeve ploče u područjima gdje često pada snijeg kako bi im povećao učinkovitost.

Čitav znanstveni rad možete pronaći na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Ključne riječi UCLA snijeg TENG triboelektrični
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->