Nalazite se
Članak
Objavljeno: 21.04.2019. 13:26

UCLA 

Dobivanje energije iz padanja snijega

Struja nastaje korištenjem silikona negativnog naboja u kontaktu sa snijegom pozitivnog.

Dobivanje energije iz padanja snijega

Znanstvenici sveučilišta UCLA razvili su uređaj koji nazivaju "snow-based TENG" ili triboelektrični nanogenerator temeljen na snijegu, koji je u stanju stvarati energiju iz jednog potpuno novog obnovljivog izvora, padanja snijega. Triboelektrični efekt u ovom procesu je poznata stvar i odnosi se na dobivanje energije iz trenja. Na primjer, drobljenjem kristalnog šećera nastaju mali električni izboji koje možete vidjeti kao slabu plavičastu svjetlost. U nekim znanstvenim laboratorijama se taj način dobivanja struje istražuje za razvoj odjeće od posebnih polimera koja će nam jednog dana napajati gadgete samo tako što je nosimo, krećemo se i pomičemo u njoj.

U ovom slučaju znanstvenici su triboelektrični učinak iskoristili tako da snijeg koji je pozitivno nabijen pada na silikon negativnog naboja čime se stvara statički elektricitet.

1-s2.0-S2211285519302204-fx1_lrg

U svojem znanstvenom radu opisuju izradu TENG generatora koji stvara elektricitet interakcijom između jednog materijala koji hvata elektrone s drugim koji ih predaje. Sintetički materijal koji se sastoji od atoma silicija i kisika u kombinaciji s ugljikom, vodikom i drugim elementima, negativno je nabijen pa kad na njega pada snijeg stvara struju koju uređaj hvata i poslije ju može prosljeđivati uređajima koje se želi napajati.

Generator tog tipa mogao bi se jednog dana koristiti za napajanje raznih, posebice nosivih gadgeta i senzora, ali i integrirati u sunčeve ploče u područjima gdje često pada snijeg kako bi im povećao učinkovitost.

Čitav znanstveni rad možete pronaći na ovoj poveznici.Vezani sadržaji
Ključne riječi UCLA snijeg TENG triboelektrični
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->