Nalazite se
Članak
Objavljeno: 23.11.2015. 15:27

Čvršće od grafena 

Dijamantne nanoniti za novi supermaterijal 

Znanstvenici proizveli dijamante na nanoskali, koje bi mogle istkati novi super čvrsti materijal.

Dijamantne nanoniti za novi supermaterijal

Vjerojatno vam je svima poznato da mnogi znanstvenici smatraju da je materijal budućnosti grafen, pa su zbog otkrića tog ultralakog i ultračvrstog materijala, prije nekoliko godina njegovi izumitelji Andre Geim i Konstantin Novoselov, osvojili Nobelovu nagradu za fiziku.

No kemičar John Badding sa Sveučilišta Pennsylvania State University, smatra da i od grafena postoji nešto što bi se moglo pokazati još manje, lakše i čvršće, pa bi nam teoretski moglo omogućiti da izgradimo i stepenište do svemira.

Badding i njegovi kolege su nedavno otkrili da dijamantne "nanoniti", odnosno jednodimenzionalni dijamantni kristali prekriveni vodikom, mogu biti ekstremno čvrsti, o čemu govori sam znanstvenik u ovom videu.

 

Konkretno se radi o izoliranim molekulama benzena sastavljenim od prstenova atoma ugljika, koje se mogu složiti u iznenađujuće uredne lance kada se na njih djeluje sporim naizmjeničnim ciklusima pritisaka.

Prema riječima znanstvenika, ovo omogućuje proizvodnju struktura na nanoveličini, koje će biti čvrste onoliko koliko želite da budu, uz savršenu mješavinu savitljivih i krutih oblika.

Valja naglasiti da su nanoniti za sada testirane samo u simulacijama, pa znanstvenicima tek predstoji težak put da ih dovedu u stvaran svijet, gdje bi se mogle pokazati vrlo korisnima, te donijeti svojevrsnu revoluciju u znanost o materijalima.

Među mogućim najzanimljivijim teoretskim primjenama dijamantnih nanoniti, Scientific American navodi njihovo korištenje u izgradnji stepeništa ili dizala do svemira, obzirom da bi kabeli od ovog materijala mogli istovremeno biti dovoljno lagani i čvrsti da se dovedu do orbite, kako bi se njima moglo povezati svemirsku postaju i omogućiti prijevoz namirnica i posade bez potrebe za lansiranjem raketa.

No znanstvenici također kažu ako se ovo otkriće potvrdi konkretnim eksperimentima, strukture izrađene od ovog materijala naći će se doslovce svuda oko nas.  

Izvor: Scientific American, Arxviv (PDF - znanstveni rad)

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->