Nalazite se
Članak
Objavljeno: 09.11.2015. 13:53

US Army 

Vojska razvija sustav za čitanje misli vojnika

Američka vojska otvoreno priznaje da radi na tehnologiji koja će vojnicima čitati misli.

Vojska razvija sustav za čitanje misli vojnika

Dr. Anthony Ries uči vojnika Kennetha Blandona igrati video igru korištenjem očiju za upravljanje topom koji gađa balone. Credit: US Army: 

Na našim ste stranicama već mogli pročitati obilje vijesti o eksperimentima koji se provode na sveučilištima s ciljem interpretacije moždanih valova za potrebe medicine, te za upravljanje računalima i robotima mislima.

Dakako, dobar dio tih eksperimentata financira vojska, a sada je na službenim javnim stranicama američke vojske predstavljeno istraživanje koje se provodi direktno u vojnim laboratorijima.

Američki kognitivni neuroznanstvenik dr. Anthony Ries, koji radi na projektu MIND (Mission Impact Through Neurotechnology Design), razvio je program za automatsku interpretaciju moždanih valova, ili da laičkim rječnikom kažemo, "za čitanje ljudskih misli".

Tijekom testova, Ries je spajao vojnike opremljene EEG -om na računalo i potom ih tražio da gledaju u serije slika na ekranu koji je treperio frekvencijom od jednog bljeska u sekundi.  Svaka slika je spadala u jednu od 5 kategorija - brodovi, pande, jagode, leptiri i lusteri. Računalo je na kraju eksperimenta otkrivalo kada se vojnik fokusirao na kategoriju brodova. To je činilo pomoću algoritma koji je pratio promjene u vojnikovim moždanim valovima. Naime, mozgovi vojnika su stvarali određene uzorke valova kada god su gledali u nešto što su smatrali relevantnim.

Kada se ova tehnologija razvije dalje, omogućiti će da analitičari gledaju velike snimke podijeljene u male sekcije, kako bi brzo pronalazili predmete interesa vojnika.

Pored toga, znanstvenici unaprjeđuju sustav dodavanjem novih značajki poput upravljanja računalom kretnjama očiju, čiju učinkovitost također žele "čitati".

Dakako, ova tehnologija ima brojne mogućnosti praktične primjene, poput testiranja fokusiranosti regruta na bitne stvari, upravljanja oružanim sustavima i ratnim robotima pogledom i mislima, a nećete pogriješiti ni ako ju dovedete u vezu s pranjem mozga i kontrolu misli, no za to će Ries i društvo morati naučiti kako upravljati moždanima valovima vojnika, a ne ih samo čitati. 

Izvor: US ArmyVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->