Nalazite se
Članak
Objavljeno: 11.11.2015. 11:56

IBM Research 

5D krv donosi tekuće hlađenje i napajanje

Znanstvenici IBM Researcha rade na tehnologiji koja rješava problem napajanja i hlađenja vertikalne elektronike.

5D krv donosi tekuće hlađenje i napajanje

Ovo je prvi testni umjetni krvotok znanstvenika IBM Researcha. Photo Credit: Gerard Durkin (IBM Research Twitter)

Svi znamo s koliko su problema danas suočeni proizvođači računalnog hardvera zbog nastojanja održavanja Moorevog zakona, odnosno istovremenog eksponencijalnog smanjenja čipova i povećanja njihove snage (brzine).

Jedno od rješenja dolazi u obliku takozvanih "stacked" procesora, odnosno u dizajnu koji na pločicu sklopa ne postavlja procesore jedan pored drugog, već ih slaže vertikalno jedan na drugi poput lego kockica, čime se znatno štedi na prostoru, te istovremeno omogućuju bolje performanse.

Dakako, kod takve stacked elektronike, koju biste teoretski mogli slagati u nebodere, u nekom trenutku dolaze problemi s napajanjem i hlađenjem, jer obje stvari trebaju imati pristup čipovima, kako bi im se omogućio nesmetan, brz i siguran rad.

Znanstvenici IBM Researcha u Zurichu, stoga su pokrenuli istraživački projekt "5-dimenzionalnog skaliranja", u kojem se dvije dodatne dimenzije odnose na dostavu energije i vodeno hlađenje.

U sadašnjoj, vrlo ranoj fazi istraživanja, znanstvenici su napravili sustav koji nazivaju "5D krv", odnosno neku vrstu elektrokemijske krvi koja kroz "žile" čipovima istovremeno donosi napajanje i vodeno hlađenje.

U testnom demonstracijskom sustavu, znanstvenici su pomoću te "krvi" omogućili procesoru 10 milivata energije, uz istovremeno hlađenje, no to je malo nategnuto, jer se procesor uz tako malu energiju zapravo nije ni zagrijavao.

Stoga pred IBM-ovcima predstoji još puno posla dok ovu tehnologiju ne pretvore u nešto što će se moći koristiti u ultrabrzim stacked čipovima super računala, koja će omogućiti novo povećanje "gustoće računalstva", i donijeti mirnu budućnost Mooreovom zakonu.

Više detalja o tehnologiji "5D krvi" na kojoj rade istraživači IBM-a, možete pronaći u znanstvenom radu putem poveznice izvora ovog članka. 

Izvor: IEEE

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam