Nalazite se
Članak
Objavljeno: 19.11.2015. 15:58

Tangible Media Group 

VIDEO: Robotski ekran manipulira fizičkim objektima

Ova tehnologija bi se jednog dana mogla naći u industrijskim pogonima i skladištima.

VIDEO: Robotski ekran manipulira fizičkim objektima

Znanstvenici i studenti MIT-ovog odjela Tangible Media Group (TMG), predstavili su novi tip stolnog robota, koji predstavlja neku vrstu robotiziranog ekrana, koji je u stanju manipulirati objektima koje na njega postavljate.

Ta robotska površina se sastoji od više stotina "pinova", odnosno četverokutnih štapića kojima upravljaju mali motori, koji ih mogu pokretati prema gore ili dolje.

Zahvaljujući upravljačkom softveru koji su napravili znanstvenici TMG-a, robotskom površinom se može manipulirati na taj način da pinovi djeluju na razne načine i raznim brzinama na predmete koji se na njih postavljaju.

Znanstvenici su taj sustav demonstrirali pomoću kocaka koje su postavljali na robotski ekran, te su njima manipulirali na razne načine. Na primjer, kocke su mogli prenositi s jedne na drugu stranu robotizirane površine, okretati ih, postavljati jedne na druge, precizno bacati, te istovremeno slagati više njih u jednu strukturu, što možete vidjeti u ovom videu. 

 

Pored toga, znanstvenici su napravili i posebne upravljačke "kinematic block" kocke s gumbima na svojim površinama, koje se mogu koristiti za manipuliranje pinovima ispod njih. Korisnik može upravljati pokretima druge kocke pritiskanjem ili okretanjem gumba na kontrolnoj kocki, čime njegova kocka postaje neka vrsta kontrolera za upravljanje drugim objektima.

Mada ovo naoko djeluje samo kao zanimljiv laboratorijski eksperiment koji ne donosi nikakvu primjenjivu tehnologiju, znanstvenici smatraju da bi ovakve robotske površine mogle služiti za transport, pakiranje, montažu, i druge vrste manipulacija velikim objektima, te bi posebice bile učinkovite u suradnji s robotskim rukama, pa bi u toj kombinaciji robotizirane tvornice budućnosti mogle postati još brže, preciznije i učinkovitije u svim svojim operacijama, u fazama izrade, montaže, pakiranja i skladištenja.  

Znanstvenici kažu da su neke tvrtke već pokazale interes za takvu tehnologiju, posebice stoga što ona može omogućiti i velike uštede u njihovim proizvodnim procesima. Ako ovo vidi Musk, vjerujemo da bi nove automobile Tesla Motorsa mogli proizvoditi TMG-ovi "roboti-podovi".  

Izvor: Tangible Media Group

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->