Nalazite se
Članak
Objavljeno: 17.11.2015. 13:16

Rice University 

Podmornica napravljena od jedne molekule

Ova nanopodmornica se kreće kroz otopinu na pogon motora na ultraljubičastu svjetlost.

Podmornica napravljena od jedne molekule

Sveučilište Rice je napravilo podmornicu od jedne molekule sastavljene od samo 244 atoma. Ilustracija: Loïc Samuel/Rice University

U današnje doba podmornice su postale jako napredne i sofisticirane, a već postoje i konkretni  planovi da ih se koristi na udaljenim mjesecima poput Titana, gdje bi trebale roniti kroz dubine metanskih jezera.

No, ovih se dana pojavila jedna podmornica koja će zaroniti tamo gdje još nije bila uronjena niti jedna druga, u molekularnu razinu.

U studiji objavljenoj ovih dana u publikaciji NanoLetters, znanstvenici Sveučilišta Rice opisuju svoju podmornicu koja je tako mala da je napravljena od jedne jedine molekule, odnosno od samo 244 atoma koji ju čine.

"Graditelj" ove podmornice je kemičar Ricea James Tour, koji je molekulu opremio motorom na pogon ultraljubičaste svjetlosti. Pri svakom punom okretaju, rep motora nalik na peraju, pogura plovilo naprijed za 18 nanometara. Mada najveća brzina njegove postojeće nanopodmornice iznosi samo 2.5 cm u sekundi, Tour kaže da je ovo veliki napredak na molekularnoj skali. "Ovo su najbrže molekule koje su se ikada kretale kroz otopinu na svijetu", kaže Tour.

Mada se ovom podmornicom za sada ne može upravljati, studija ukazuje da su molekularni motori dovoljno snažni da 10-nanometarske podmornice provode kroz otopinu pokretnih molekula koje su otprilike iste veličine.

Ukratko rečeno, ovo je novi nanostroj koji ukazuje na razvoj tehnologije koja će jednog dana omogućiti putovanje nanobota kroz naše tijelo, s idejom da nas liječe, "popravljaju" i produžuju nam život, kao što već duže vrijeme predviđa znanstvena fantastika.

Izvor: Rice UniversityVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->