Nalazite se
Članak
Objavljeno: 09.11.2015. 13:11

BitDrones 

VIDEO: Interaktivno jato letećih voxela

Znanstvenici pomoću dreoneova opremljenih ekranima istražuju nove načina interakcije s VR-om.

VIDEO: Interaktivno jato letećih voxela

ShapeDrones dronovi nose lagane 3D printene kocke koje sluzže kao građevni blokovi 3D prikaza. Photo Credit: Queen's University HML (BitDrones 2015)

Znanstvenici Human Media Laba (HML) na Sveučilištu Queen's, razvili su sustav pod nazivom BitDrones, koji korisnicima omogućuje istraživanje virtualne 3D informacije, interakcijom s fizičkim levitirajućim građevnim blokovima.

Ovaj eksperiment koji po nama spaja umjetnost i tehnologiju, zamislili su kao sustav koji u zraku može mijenjati svoje 3D oblike ovisno o tome kako je programiran, a za to se koristi jato malih "nanoquadcoptera".

Kao što možete vidjeti u ovom videu, eksperiment naglašava moguće aplikacije nove tehnologije, uključujući 3D modeliranje u stvarnom svijetu, gaming, molekularno modeliranje, medicinski "imaging", robotiku, te vizualizaciju online informacija.

Znanstvenici kažu kako je ovo veliki korak u razvoju sustava koji će ljudima omogućiti interaktivnost s virtualnim 3D objektima kao stvarnim fizičkim predmetima.

Oni su stoga izradili tri vrste BitDroneova, a a svaki predstavlja "levitirajući" ekran različite razlučivosti, pa su PixelDronovi opremljeni jednim LED-om i malim "small dot matrix" ekranom, dok su ShapeDrones prošireni laganim 3D printanim kockastim kavezima koji služe kao građevni blokovi za kompleksne 3D modele, a DisplayDronovi imaju zakrivljene savitljive ekrane osjetljive na dodir visoke razlučivosti, video kameru s prednje strane, te pločicu sklopa koji radi na Androidu.

Sve tri vrste dronova su opremljene reflektirajućim markerima koji omogućuju pojedinačno praćenje i pozicioniranje u realnom vremenu "motion-capture" tehnologijom.

Pored toga, sustav može pratiti kretnje ruku korisnika i njihove dodire, što omogućuje manipuliranje ovim neobičnim "voxelima" u zraku.

Znanstvenici kažu da ovaj sustav više vole nazivati sučeljem "stvarne stvarnosti" (Real Reality), nego virtualnom stvarnosti (VR-om), jer omogućuje dodirivanje fizičkih piksela (voksela), te interakciju bez korištenje VR headseta.

Također navode da je ovo samo potvrda koncepta, te kažu da rade na tome da se sustav jednog dana skalira da ga čine tisuće sićušnih dronova.

Iskreno rečeno, zasad ne vidimo baš neku veliku mogućnost praktične primjene, no jednog dana bi oko nas mogli letjeti jata dronova koji bi nam prikazivali materijalne "dummy" proizvode u službi marketinga, ili donosili "fizičke holograme" za neke buduće igre koje bi nam prenijele zbivanja iz video igara u stvarni svijet. 

Izvor: Queen's University HML

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam