Nalazite se
Članak
Objavljeno: 23.11.2015. 12:51

Elektronsko bilje 

Elektronika koja radi unutar ruže

Ovaj sustav bi u potpunosti mogao promijeniti način prikupljanja energije iz prirodnih izvora.

Elektronika koja radi unutar ruže

Biljke i elektronika imaju prilično veliki broj dodirnih točaka, prije svega u načinima funkcioniranja, no do sada još niste mogli vidjeti elektroniku u cvijeću, jer ju je jako teško postaviti u njega, bez da ubijete domaćina.

Znanstvenici laboratorija organske elektronike s Odjela znanosti i tehnologije na švedskom Sveučilištu Linköping i njihovi kolege sa Sveučilišta agrikulturnih znanosti Umeå, objavili su znanstveni rad u kojem opisuju metodu kojom su uspjeli riješiti tu veliku prepreku u proizvodnji neobičnih "biljnih kiborga".  

Ukratko rečeno, znanstvenici su uspješno proizveli ključne elemente elektronskog sklopovlja koje funkcionira unutar ruže, te osvijetlili ione unutar latica svijeta. Glavni trik je bio u tome što su  kroz stabljiku biljke insertirali specijalni polimer koji se sam složio u žice, prenoseći elektricitet bez presijecanja dotoka prirodnih nutrijenata.

Elektronika u ruži

U trenutnoj fazi, znanstvenici još uvijek rade na osnovnim funkcijama tih "biljnih sklopova", poput postavljanja elektroda koje će konvertirati šećer biljke u energiju.

Ukoliko se ta tehnologija pokaže učinkovitom, ovo bi moglo uvelike promijeniti način prikupljanja energije iz prirodnih izvora, pa bismo uskoro mogli vidjeti vrtove koji će predstavljati učinkovite farme za prikupljanje sunčeve energije i stvaranje struje, uz istovremeni vrlo korisni učinak po ekosustav i čistoću zraka.

Švedska inovacija bi ujedno mogla dovesti do toga da se biljke jednog dana pretvaraju u antene, senzore i druge stvari za koje se obično troše velike količine metala.

Izvor: Science AdvancesVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->