Nalazite se
Članak
Objavljeno: 05.06.2020. 10:52

MIT CSAIL 

VIDEO: Mekani roboti dobivaju osjećaj dodira

Mekani roboti uskoro će moći hvatati i prenositi osjetljivo voće, kućne ljubimce, pa čak i bebe.

VIDEO: Mekani roboti dobivaju osjećaj dodira

Jedna od najvažnijih stvari u razvoju takozvane "mekane robotike" je kako omogućiti robotima rukovanje osjetljivim i mekanim objektima bez da ih oštete ili unište.

Iz tog razloga znanstvenici MIT-evog CSAIL laboratorija razvijaju taktilnu senzoriku koja će se ugrađivati u robotske ruke i hvataljke, koja je do sada nedostajala u mekanoj robotici.

U svojim novim znanstvenim radovima, istraživači predstavljaju nekoliko senzorskih sustava za različite modele već prije izrađenih robota, među kojima su robotske ruke nalik na latice cvijeta koje usisavaju objekte i u stanju su podići objekte 100 puta teže od sebe, dvoprste robotske hvataljke te "humanoidne" robotske ruke s pet prstiju.

Kako bi im pružili osjećaj dodira, odnosno da znaju kojom snagom trebaju djelovati na određeni objekt, znanstvenici su razvili taktilne senzore od balona od lateksa spojenih na transduktore (pretvornike) pritiska koji omogućuju robotskim rukama hvatanje delikatnih objekata poput čipsa, ali i prepoznavanje o kakvim se objektima radi temeljem laganih dodira prije hvatanja. To je tijekom testiranja omogućilo klasificiranje i hvatanje objekatas 90-postotnom točnošću.

U drugom znanstvenom radu, istraživači su predstavili mekani robotski prst pod nazivom "GelFlex" koji koristi ugrađene kamere i duboko učenje kako bi omogućio taktilno osjećanje visoke definicije i propriocepciju, odnosno osjećaj za kretanje i poziciju tijela.

Zahvaljujući toj senzorici i AI-u robotske ruke i hvataljke su uspješno hvatale razne kućne objekte poput boca, limenki, jabuka, četkica za zube i vrećica s keksima, a objekte su prepoznavale s 95-postotnom točnošću, kao što možete vidjeti u ovom videu.  

Znanstvenici sada žele propriocepciju i algoritme taktilne senzorike usavršiti, a senzore temeljene na računalnom vidu dodati u kompleksnije konfiguracije prstiju poput uvijanja i bočnog savijanja, što predstavlja poseban izazov za dalji razvoj robota s kojima ćete se moći "muški rukovati" bez da vam zdrobe šaku jer će znati razlikovati kojom snagom smiju stisnuti vašu ili nečiju tuđu ručicu.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->