Nalazite se
Članak
Objavljeno: 03.06.2020. 14:15

Masovno izumiranje 

Izumiranje vrsta je prijetnja čitavoj civilizaciji

Znanstvenici kažu da se nalazimo u dobu najvećeg izumiranja životinjskih vrsta u posljednjih 66 milijuna godina.

Izumiranje vrsta je prijetnja čitavoj civilizaciji

Mada često volimo reći da živimo u digitalnom vremenu ili u dobu 4. industrijske revolucije, brojni znanstvenici širom svijeta se s time ne bi složili, jer oni kažu da se nalazimo usred doba 6.  masovnog  izumiranja  vrsta.

Za razliku od velikih izumiranja u davnoj prošlosti našeg planeta izazvanih erupcijama vulkana i udarima asteroida, za ovo izumiranje smo direktno odgovorni mi ljudi, zbog čije se nebrige trenutno 500 vrsta sisavaca, ptica, reptila i amfibija nalazi na samom rubu nestanka, a to izumiranje se odvija 100 puta većom brzinom u odnosu na prirodnu stopu.

Profesor Gerardo Ceballos s Nacionalnog sveučilišta Mexico u Mexico Cityu, kaže da se prema rezultatima njegovih istraživanja regionalni ekosustavi nalaze na rubu kolapsa i da je kriza izumiranja tako velika da će što god mi napravili, sljedećih 10 do 50 godina definirati budućnost čovječanstva.

Ceballos je do ovih rezultata istraživanja došao temeljem studije objavljene u časopisu PNAS, na kojoj su uz njega radili profesor Paul Erhlich sa Stanforda i dr. Peter Raven iz botaničkog vrta Missouri iz St. Louisa.

Koristeći podatke IUCN-a (International Union for the Conservation of Nature), identificirali su najmanje 515 vrsta koje se nalaze na pragu izumiranja, što znači da u svijetu više ne živi više od 1000 jedinki svake od njih, a to se odnosi na sve kontinente, posebice u mjestima s većom ljudskom populacijom u tropskim i suptropskim krajevima.

Znanstvenici izumiranje smatraju egzistencijalnom  prijetnjomcivilizaciji te je svrstavaju uz bok klimatskim promjenama i onečišćenjem, s kojima je neposredno povezano.

Profesorica Diana Fisher s australskog Sveučilišta u Queenslandu kaže da ova studija treba privući pozornost javnosti, jer mnogi ljudi nisu svjesni prijetnje izumiranja divljih životinjskih vrsta i povezanosti te pojave s čitavim ekosustavom Zemlje, što na kraju ugrožava i opstanak ljudi.

Profesor Chris Johnson sa Sveučilišta u Tasmaniji kaže da je trenutna stopa izumiranja vrsta najveća u posljednjih 66 milijuna godina, od kako je udar velikog svemirskog tijela pobio dinosaure.

Najdramatičnije zvuči izjava profesora Euana Ritchieja s australskog Sveučilišta Deakin koji kaže da je studija  još strašnija potvrda da uništavamo život užasnim tempom i razmjerima.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->