Nalazite se
Članak
Objavljeno: 04.06.2020. 13:42

MIT 

Visokotehnološki đon za cipele

Novi materijal inspiriran kirigamijem značajno poboljšava trenje i sprječava klizanje na ledu i skliskim površinama.

Visokotehnološki đon za cipele

Znanstvenici jednog od najprestižnijih tehnoloških sveučilišta MIT nikada se ne bi mogli nazvati obućarima, no njihova najnovija inovacija odnosi se upravo na cipele, odnosno đonove ili poplate. 

Inspirirani japanskom umjetnošću oblikovanja i rezanja papira pod nazivom kirigami, znanstvenici su proizveli materijal koji se može koristiti kao đon za cipele, pružajući im čvršće prianjanje za podlogu i onemogućavajući klizanje na ledu i drugim skliskim površinama.

Laboratorijski testovi su ukazali da cipele s kirigami đonom stvaraju veće trenje u odnosu na sve druge dizajne i materijale, što bi moglo spriječiti korisnike od opasnih padova izazvanih proklizavanjem, posebice starije osobe.

Za izradu ovakvog đona, znanstvenici su urezivanjem uzoraka šiljaka u plastiku ili metal dobili listove koji ostaju ravni kada korisnik stoji na mjestu, no kada hoda, šiljci se uzdižu i omogućuju "hvatanje" džona za površinu.

MIT-ovci kažu da je novost u ovoj vrsti površine u tranziciji oblika iz ravne 2D površine u 3D geometriju s "iglama" koje izlaze van, pa te elemente možete koristiti za upravljanje trenjem, jer oštri vrhovi izlaze i ulaze iz đona ovisno o rastezanju stopala koje činite prilikom stajanja ili prirodnog hoda.

Znanstvenici su isprobali urezivanje više različitih dizajna uzoraka, uključujući oblike četverokuta, trokuta i zavoja, a svaki oblik su testirali na različitim veličinama te su urezivali uzorke u listove plastike i metala.

Potom su mjerili trenje kod svakog dizajna hodanjem na različitim površinama, uključujući led, drvo (parket), vinil (linoleum) i umjetnu travu. Na kraju su otkrili da svi dizajni poboljšavaju trenje, a najbolje su se pokazali đonovi s uzorkom konkavnih zavoja.  

MIT djon

Dobrovoljni testeri su potom finalni dizajn testirali na različitim vrstama cipela, uključujući tenisice i zimske čizme te su ustanovili da cipele s takvim đonom na ledu stvaraju 20 do 35 posto više trenja u odnosu na cipele sa standardnim đonovima.

Nje nam poznato imaju li znanstvenici MIT-a kakvih ambicija da otvore startup za proizvodnju obuće, no vjerujemo da bismo njihove đonove uskoro mogli vidjeti na cipelama u dućanima.

Netko će reći da je ovo "low-tech", no znanost i tehnologiju definicije ne zanimaju, već isključivo rezultati, što u ovom slučaju donosi i neposrednu općedruštvenu korist. Vjerojatno nitko za đon neće osvojiti Nobela, ali bismo uskoro svi mogli koristiti inovaciju MIT-a.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Cipele MIT đon klizanje trenje
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->