Nalazite se
Članak
Objavljeno: 07.03.2020. 12:47

NASA 

Salata uzgojena u svemiru zdravija od zemaljske

Astronauti su bili jako zadovoljni ukusom salate, a sad su stigli i rezultati nutritivnih i mikrobioloških testova.

Salata uzgojena u svemiru zdravija od zemaljske

Jedan od preduvjeta za ljudsko koloniziranje planeta Sunčevog sustava je lokalna proizvodnja hrane, pa je NASA na Međunarodnu svemirsku postaju još 2014. godine postavila pravi staklenik za uzgoj rimske salate koja se svrstava među najcjenjenije i najukusnije vrste, a na Zemlji je otporna na visoke i niske temperature te je bogata mineralima i željezom.

Salatu uzgojenu na ISS-u 2015. godine su prvi kušali astronauti Scott Kelly, Kjell Lindgren i Kimiya Yui koji su bili jako oduševljeni njenim ukusom koji ih je podsjećao na "posebno sočnu rukolu".

NASA je uzorke salate poslala na Zemlju kako bi se stručno ispitale njezine nutritivne i mikrobiološke značajke.

Nakon detaljnih testova znanstvenici su sada objavili detaljne rezultate u obliku studije u časopisu Frontiers in Space Science i oni su također jako obećavajući kao i ono što su pod svojim nepcima osjetili astronauti.

Testovi su pokazali da salata ima odlična nutritivna svojstva, čak i veća od salata uzgojenih na Zemlji jer je bogatija mnogim elementima, uključujući kalij, natrij i cink. Ustanovilo se i da "svemirska salata" sadrži nešto višu razinu bakterija, no među njima nije pronađeno ništa opasno po ljudsko zdravlje poput E.coli ili salmonele.

Inače tijekom uzgoja je ustanovljeno da salata na ISS-u raste brže nego na Zemlji, no da bi se potvrdila uspješnost uzgoja povrća u svemiru NASA planira provesti testove nad većim i hranjivijim kulturama poput rajčica i krumpira i to kroz dulje razdoblje.

U postojećim planovima nema ideje za uzgoj domaćih životinja u svemiru, što znači da će prvi kolonizatori Marsa vjerojatno biti vegani mada postoje i ideje o uzgoju nekih vrsta kukaca za hranu.

Vezani sadržaji
Ključne riječi NASA ISS svemir Salata
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam