Nalazite se
Članak
Objavljeno: 29.06.2011. 10:38

Gaming 

Vrhovni sud SAD odbacio zakon o nasilnim video igrama

Dugotrajna pravna bitka Kalifornije koja je zabranila prodaju i distribuciju nasilnih video igara djeci, okončana je pred Vrhovnim sudom.

Vrhovni sud SAD odbacio zakon o nasilnim video igrama

Vrhovni sud SAD presudio je jučer u korist industrije video igara, odbacujući kalifornijski zakon iz 2009. koji je branio prodaju nasilnih video igara maloljetnicima. U svojoj odluci sud je izjavio kako se taj zakon kosi s odredbama prvog amandmana Ustava SAD.
Glavni sudac Antonin Scalia, uz potporu sudaca Anthony Kennedya, Ruth Bader Ginsburg, Sonie Sotomayor i Elene Kagan, na 18 stranica obrazloženja presude pišu, "mada se odredba bavi zaštitom djece, postoje ograničenja pri uvođenju zakona, ukoliko se kosi s ustavnim odredbama".
Dvoje sudaca, Samuel Alito i John Roberts, koji su ostali u manjini protiveći se ovoj odluci, tvrde kako većinski članovi Vrhovnog suda nisu dovoljno dobro upoznati s novom tehnologijom koja se prezentira u sofisticiranim video igrama.

 sva odgovornost se prebacuje na roditelje koji će morati više kontrolirati što njihova djeca igraju 

Ova odluka Vrhovnog suda od sada omogućuje maloljetnicima kupnju video igara s bilo kakvim sadržajem, oznake minimalne dobi na kutijama igara predstavljaju samo preporuku udruge Entertainment Software Rating Board (ESRB), a roditelji koji djeci daju novac za kupnju igara, jedini su koji im ih mogu zabraniti, navodi se u presudi.
"Izgleda kako Vrhovni sud video igre tretira poput kabelske televizije, knjiga i filmova, štiteći ih prvim amandmanom Ustava", kaže Carl Howe, direktor kompanije za istraživanje tržišta Yankee Group. "Prvi amandman štiti pravo na slobodan govor, što uključuje i pravo proizvođača igara na proizvodnju i prodaju video igara bez obzira koliko nasilne bile. Sud je procijenio kako video igre i drugi mediji moraju ostvarivati pravo na slobodno izražavanje. Odluka suda svu odgovornost prebacuje na roditelje, koji će morati više kontrolirati što njihova djeca igraju", dodaje Howe.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->