Nalazite se
Članak
Objavljeno: 15.05.2011. 17:26

Gaming 

Video igre i službeno umjetnost

Od sada i kreatori igara mogu konkurirati za novčanu pomoć od umjetničkog fonda vlade SAD.

Video igre i službeno umjetnost

Cilj programa fonda NEA je financiranje umjetničkih projekata od općeg značaja. Do sada je ova organizacija, od svog osnivanja 1965, dodijelila sredstva u vrijednosti od 4 milijarde dolara kako bi pomogla kreativnost i inovacije umjetnika koji su od koristi pojedincima i zajednici.

brutal-legend-

Igre poput Brutal Legend po svojem dizajnu posjeduju sve predispozicije umjetnosti

Za video igre se ovaj tjedan može smatrati povijesnom prekretnicom. Organizacija NEA je donijela odluku po kojoj interaktivne igre mogu konkurirati za dodjelu financijskih sredstava. Za sredstva koja se dodjeljuju u 2012. godini, igre će moći konkurirati u kategoriji Umjetnost u medijima, koja je ranije bila poznata kao Umjetnost na radiju i televiziji.

 Autori igara će 2012. moći konkurirati za dodjelu sredstava od vlade SAD u kategoriji Umjetnost u medijima 

U ovo područje ulaze televizijski i radio programi koji se sastoje iz jedne ili više cjelina, multimedijalne kazališne predstave, performancei, umjetnički dijelovi postojećih programskih serijala, umjetničke instalacije, serije u više dijelova koje se emitiraju putem interneta i interaktivne igre.

lara

Hoće li Lara Croft, najpoznatija heroina gaminga, sada postati dio nečije umjetničke zbirke?

Pored toga što je napokon stavljena "točka na i" vječne rasprave o tome jesu li su igre umjetnost, ova odluka znači i da će se igre moći razvijati pod okriljem "javnih radova“, odnosno projekata koje financira država i koji se predaju na uporabu javnosti bez naknade, ali za koje umjetnik, odnosno razvojni tim, ipak dobiju novčanu naknadu.

Vezani sadržaji
Ključne riječi SAD umjetnost Gaming Video igre NEA
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->